Християнски бежанци от Иран с нов дом

0

Четири стени, таван, много прах и строителни материали: така изглежда в момента чисто новият социален дом за ирански християнски бежанци в Турция.

 

Самият Куруш (името е променено от съображения за сигурност), който е инициатор и движе…

Християнски бежанци от Иран с нов дом

Християнски бежанци от Иран с нов дом

Християнски бежанци от Иран с нов дом
Четири стени, таван, много прах и строителни материали: така изглежда в момента чисто новият социален дом за ирански християнски бежанци в Турция.

 

Самият Куруш (името е променено от съображения за сигурност), който е инициатор и движеща сила на строителството, е ирански бежанец. Той вярва, че новоповярвалите, бягащи от жестоко преследване и затвор в родината си, се нуждаят от безопасно място, за да се излекуват. Това е визията му за сградата, базирана в един от най-големите градове в Турция.

 

Куруш е израснал в мюсюлманско семейство в Иран. Първата му среща с християнството е в гимназията, въпреки че по това време той се разгневява на приятеля, който му свидетелства за Христос. Години по-късно, като възрастен, той посещава домашна църква по покана на същия приятел и така започва своето пътуване като християнин.

 

Куруш става водач на домашна църква, но това има своята цена: той е арестуван и измъчван. Куруш казва, че все още е изумен от несправедливостта, която е преживял в затвора: "Не бях извършил никакво престъпление, за да заслужа това. Не бях убил никого, не бях откраднал нищо. Всичко, което направих, беше да предам сърцето си на Господ Исус Христос."

 

Времето му в затвора обаче не го плаши или обезсърчава, а след освобождаването си той продължава своето служение. След това тайните служби го издирват отново. Куруш не вижда друга възможност освен да напусне любимата си страна и да потърси нов дом в Турция.

 

Повярвалите с мюсюлмански произход съставляват най-голямата група християни в Иран. Според изследователите на „Отворени врати“ миналата година поне 1000 християни са били принудени да напуснат страната поради причини, свързани с вярата. Особено лидерите на християнски се групи са арестувани, преследвани и получили дълги затворнически присъди за предполагаеми „престъпления срещу националната сигурност“. Миналата година изследователският екип на „Отворени врати“ регистрира 110 случая на християни, задържани за дейности, свързани с вярата, и 44 случая на християни, осъдени на затвор.

 

Куруш си спомня първите моменти след пристигането си в Турция: "Изпитвах някакъв страх, примесен с тъга и объркване защо съм тук. Загубих всичко – работата си, семейството си, страната си."

 

Куруш осъзнава, че той, както и иранските християни, приели Христос като него, се нуждаят от безопасно място, място, където да се почувстват отново като у дома си и да разговарят с хора, които говорят неговия език, място, където да сподели историята си и да чете Библията на спокойствие.

 

"Не съм единственият", казва Куруш. "Намирането на такова място е едно от най-големите предизвикателства за всеки ирански бежанец."

 

С помощта на Open Doors, Куруш започва да създава това безопасно убежище за себе си и за другите. В новия социален дом ще има и духовен кът: библиотека, пълна с християнски книги на родния му език фарси и стая за ученически курсове. В центъра ще се помещава и кафене, където хората да получават библейски съвети над чаша ирански чай. 

 

Докато строителите все още са заети с инсталирането на тоалетни и изграждането на стени, Куруш вече брои дните, когато центърът ще заработи: „Наистина се радвам на това, което Бог ще направи тук“.

 

Иран е номер 8 в Световния списък за наблюдение на Open Doors за 2021 г., класация от 50 държави, в които е най-трудно да си християнин.

 

Иранската разузнавателна служба следи отблизо християнската дейност и другите религиозни малцинства. Те са отговорни за нападенията на християнските събирания в частни домове, арестуването на всички присъстващи и конфискуването на лично имущество. Арестуваните са подложени на интензивен и често агресивен разпит.

 

Източник: Christian Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.