Репресии срещу евангелски християни в Мексико

0

Дружеството на пастирите oт мексиканския щат Оахака в Мексико осъди религиозното преследване на евангелската общност на Сан Педро Чималтепек, където 15 души бяха арестувани от местните власти​.

 

Според християнска медия през последните…

Репресии срещу евангелски християни в Мексико

Репресии срещу евангелски християни в Ме...

Дружеството на пастирите oт мексиканския щат Оахака в Мексико осъди религиозното преследване на евангелската общност на Сан Педро Чималтепек, където 15 души бяха арестувани от местните власти​.

 

Според християнска медия през последните дни властите са задържали, ограбили и лишили от свободата им шест семейства на евангелски вярващу. Причината е, че не са участвали в местните католически тържества на 18 декември 2021 г.

 

Имотът, в който се намира църквата им, е бил обект на графити, кражби и вандализъм.

 

Задържаните са освободени след глоба от по пет хиляди песо за всеки, но петима от вярващите са изгонени от селото.

 

Омбудсманът по правата на човека на народа на Оахака (DDHPO) съобщава, че се старае да посредничи с местните власти „поради възможни нарушения на правата на човека за предполагаема религиозна нетърпимост, извършени срещу 3 души в Сан Педро Чималтепек“.

 

„Свободата на поклонението и съвестта са наши права. В Мексико и конкретно в щата Оахака всички имаме право да действаме според нашите убеждения, без да засягаме другите”, казва Копачео.

 

През 2017 г. Сенатът на републиката одобри реформи във Федералния наказателен кодекс, които включват присъда от три години затвор за всяка форма на дискриминация или нанасяне на щети, свързана с религиозни убеждения. Подобни действия се разглеждат като престъпления срещу достойнството на пострадалите хора.

 

„Считаме, че намесата на властите за разрешаване на този случай и предотвратяване на експулсиране на вярващи, е много спешна“, посочват те в изявление.

 

Тази религиозна организация подчертава, че арестуваните от властите жители на Сан Педро Чималтепек имат нейната подкрепа и е необходимо да се борят с религиозната нетолерантност в щата Оахака.

 

Те също така настояват за зачитане на правата на децата, жените и мъжете от църквата „Емануил“, част от  Мисионерския център, който се намира в района.

 

International Christian Concern

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.