Сирия: Хиляди християни бягат за живота си

2

Syria refugeeszНякои военни анализатори и групи за защита на правата на човека твърдят, че сирийската гражданска война, може скоро да приключи – но тази увереност не е достатъчна, за да спре християните в страната да бягат от насилието.

Холандския журналист и специалист по правата на човека Мартин Янсен съобщава от Йордания, че рекорден брой християни бягат от Сирия. Янсен споделя: „Християните бежанци напускат заради ултиматум. Масовото изселване на християни става в Западна Сирия. Християнското население е напуснало град Кюсаир (Qusayr), близо до Хомс (Homs), след ултиматум, издаден от началника на въоръжената опозиция, Абдел Салам Харба. Това е, което местни източници са казали пред информационната агенция на Ватикана ‘Фидес’, напомняйки, че от започването на конфликта, само хиляда от 10,000-то християнско население на града са останали, и сега те са принуждавани да напуснат незабавно.“ Янсен допълва: „Джамиите в града са повторили ултиматума християните да напуснат. Някои от джамиите в града са предали посланието отново, обявявайки от минаретата: ‘Християните трябва да напуснат Кюсаир в рамките на шест дни, най-късно до петък.’ Ултиматумът следователно е изтекъл на 8 юни и е посял страхове сред християнското население.“

Говорителят на Open Doors USA, Джери Декстра, потвърждава желанието на християните да избягат от насилието, но казва че, има малко места, където те могат да отидат. Въпреки, че християните в Сирия и водачите им не желаят или не искат да напуснат, изборът все още остава.

Християнин от Сирия пита: „Какво прави свободния свят, за да се подготви за това преселение?”

Декстра на свой ред задава въпроса: „Кой ще приеме сирийските християни?“ „Сирийски източник посочва, че църквите в Сирия знаят много добре, какво се е случило с иракските християни. В много страни те не бяха добре приети, така че ние се страхуваме, че същото може да се случи и със сирийските бежанци, и това ще е катастрофа“, споделя Декстра, позовавайки се на сирийския източник.

Декстра отбелязва, че натискът за напускане идва в много форми: „Протести, нападения, атентати, кражби и отвличания са част от ежедневието в Сирия. Почти 10 процентното християнско население на Сирия изпитва страх за бъдещето, като много от тях вече мислят за напускане на страната. Християните в Сирия се чудят какво ще стане с тяхното ежедневие, когато новото правителство дойде на власт. Това несигурно и неизвестно бъдеще може да доведе до масовото изселване на християни от Сирия (като това, което се е случило с християните в Ирак), и това е, което сирийските църковни водачи очакват.“

Декстра сравнява тежкото положение на сирийските християни с това на иракските християни, които са избягали от Ирак след свалянето от власт на Саддам Хюсеин. В Ирак стотици хиляди християни са напуснали страната, поради цялото насилие насочено към тях. Но, до къде ще доведе сирийското преселение? Коя държава ще посрещне стотици хиляди християнски бежанци в период, когато изглежда, че границите стават все повече и повече затворени?

Изследователския институт по тероризъм и външна политика Gerard Direct отбелязва в неотдавна публикуван свой доклад, че битката за втория по големина град в Сирия може да определи дали режимът на Асад ще устои.

„Битката за втория по големина град на Сирия, Алепо, е решаваща битка, която може да определи посоката на въстанието срещу президента Башар ал-Асад“, се казва в доклада. Данните идващи от Алепо информират, че бунтовниците са преодолели офанзивата на сирийската армия.

Янсен смята, че: „Борбата за Алепо е от ключово значение за Асад, доказваща, че правителството му може да устои.” Янсен добавя, че: „Проблемите на Асад се усложняват и от големия брой бойци, идващи от чужбина.”

Доклад на Open Doors съобщава, че макар Асад да е непопулярен, християните не подкрепят свалянето му. „Докато евентуално поражение на Асад и армията му ще бъде добра новина за повечето сирийци, значителната християнска общност от над 1,5 милиона души се страхува за бъдещето си”, посочва доклада на Open Doors. Доклда допълва: „По време на управлението на Асад, християните са се радвали на значителна свобода в поклонението им в Сирия, която е с 90% мюсюлманско население.” В действителност, християните са имали такава степен на религиозната свобода, която не се е наблюдавала в повечето страни от Близкия изток – преди и след Арабската Пролет.

Президента и Главен изпълнителен директор на Open Doors USA, Д-р Карл Мьолер (Dr. Carl Moeller) посочва: „Ако Асад падане, християните в Сирия се страхуват от това, какво ще се случи, когато новото правителство – вероятно на радикални ислямисти – дойде на власт.”
„Ще отнемат ли свободата ни да се покланяме? Ще се увеличи ли преследването? Ще трябва ли да напуснат Сирия с техните семейства, както са го направили хиляди вярващи в Ирак?”, се пита в доклада, позовавайки се на Мьолер.

Твърденията за края на режима на Асад, могат обаче да бъдат прибързани. Янсен съобщава от Йордания, че: „Асад все още контролира Дамаск. В момента ситуацията в Дамаск изглежда, че е под контрола на сирийската армия, въпреки боевете в някои квартали.”

Да се молим за християните в Сирия. Да се молим Бог да отваря граници на страни и сърца на управници за бежанците християни от Сирия. Да се молим гонените християни да бъдат приемани и подпомагани от техните братя и сестри по света. Да се молим Църквата в България да намери своето място в глобалното мисионерско поле и да служи все по-активно на гонените християни според свободата, възможностите и дарбите, които Христос ни е дал.

2 thoughts on “Сирия: Хиляди християни бягат за живота си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.