Местоположение: Азия
Население: 187,342,721 (юли 2011)
Религии (%): мюсюлмани (95.80), християни (2.45), индуси (1.60), други (0.15)
Президент: Асиф Али Зардари
Форма на управление: Федерална република

Пакистан е ислямска република със сунитско мнозинство. Въпреки че нарушава конституцията, нормите на шариата все по-често се прилагат – даже и към християни и индуси – особено на места, където ислямистки групи имат контрол или влияние.

Независимо че по закон на малцинствените групи им е гарантирана значителна степен на религиозна свобода, тези които не са мюсюлмани и не са сунити трябва да практикуват вярата си предпазливо. Християните в Пакистан срещат голямо противопоставяне от страна на войнствено настроените ислямистки групи, включително лишаване от свобода, изтезания и дори смърт.

Много пакистански християни са лъжливо обвинявни съгласно Закон 295, или Закона за богохулство. Престъпването на Закон 295a – обида към исляма, и Закон 295b – обида към Корана, се счита за криминално престъпление. Закон 295c прави хулата против Мохамед престъпление наказвано със смърт. Претъпканите с екстремисти съдебни зали, често указват натиск върху съдиите да признаят за виновни подсъдимите или да продължат процеса за неопределено време. На християните често им се отказват работни места или срещат неприятности от техните работодатели и колеги. Християните занимаващи се с търговия често са изнудвани. Можете да напишите окуражително писмо до следните затворени за вярата си християни:

Азиа Биби

Азиа Биби, 39 годишна, е арестувана от полицията по подозрения в богохулство в селището Итануали, провинция Пенджаб. На 19 юни, 2009 г., няколко жени мюсюлманки, които са работили с Биби във ферма собственост на местен мюсюлманин влизат в разгорещен спор относно исляма. Биби им казва, че Христос е умрял на кръста за техните грехове и ги пита какво Мохамед е направил за тях. Биби казва: „Нашият Христос е истинският пророк на Бога, а вашия не е истински.“ Жените мюсюлманки се ядосват и започват да я бият. След това няколко мъже я заключват в стая. Местни християни се опитват да убедят полицията да не повдига обвинения за богохулство; въпреки това, полицаите заявяват, че трябва да препратят случая поради оказания им натиск от страна на местните мюсюлмански водачи.

На 8 ноември, 2010 г., Биби е осъдена на смърт. Тя е първата жена в Пакистан осъдена на смърт заради богохулство. Нейният адвокат обжалва присъдата.

През декември 2010 г., твърдолинеен местен духовник предлага 6,000 долара награда на всеки, който убие Азиа Биби, ако правителството не изпълни смъртната присъда. През януари 2011 г., след среща с Азиа в затвора, Управителят на провинция Пенджаб е убит от неговия личен бодигард поради това, че се обявява против закона за богохулство, под който Биби е осъдена на смърт. През март 2011 г., Министърът на малцинствените въпроси, който е и единственият министър християнин в правителството на Пакистан, е убит отивайки на заседание на министерския съвет. Шахбаз Бхати също се бе противопоставил на действащия закон за богохулство в Пакистан.

Prison address:
Asia Bibi
Central Jail Multan
Multan City-Punjab
Pakistan

Имран Гхафур

На 1 юли, 2009 г., полицията в Пакистан арестува Имран Гхафур в провинция Пенджаб, след като мюсюлмани го обвиняват в изгаряне на страници от Корана. Докато е почиствал магазина за търговия на дребно на брат си, Имран премества боклука, който е събрал, с намерението да изгори част от него по-късно. Докато гори боклука, страници от ислямска книга политат към огъня и изгарят. Съседът на Имран, Хаджи Лиакат, вижда горящите страници на ислямската книга и сигнализира на другите мюсюлманин в квартала.

Имран и неговият баща са бити жестоко преди полицията да арестува Имран. След ареста, известието за инцидента се разпространява из града и разгневени мюсюлмани започват да хвърлят камъни по полицейското управление, където е задържан Имран. Мюсюлманите викат: „Дайте смъртна присъда, на този, който опозорява свещеният Коран, и обесете този, който унижава свещеният Коран.“

На 2 юли, 2009 г., Имран е преместен в затвор. Близък на Гласът на мъчениците споделя: „Обстановката в град Хайари, където живеят християнски семейства е много напрегната. Хаджи Лиакат и неговите приятели казват, че няма да позволят на семейството на Имран да живеят в квартала и да въртят търговията си.“ Имран и неговото семейство се занимават с търговия и активно участват в общението на християнската общност в града.

Prison address:
Imran Ghafur
Central Jail of Faisalabad
Faisalabad
Pakistan

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.