Евангелие по Лука, глава 9-а

НОСАЧИ НА КРЪСТОВЕ „Ако иска някой да дойде след Мен, нека се отрече от себе си, нека носи кръста си всеки ден и нека Ме следва.“ Лука 9: 23 Христос постоянно предизвиква нас, съвременните Негови ученици, да осъзнаем, да изповядаме и да практикуваме вярата си: „Ако иска някой да дойде след Мен, нека се отрече…

Евангелие по Лука, глава 9-а

Евангелие по Лука, глава 9-а

НОСАЧИ НА КРЪСТОВЕ

Ако иска някой да дойде след Мен, нека се отрече от себе си, нека носи кръста си всеки ден и нека Ме следва.“ Лука 9: 23

Христос постоянно предизвиква нас, съвременните Негови ученици, да осъзнаем, да изповядаме и да практикуваме вярата си:
„Ако иска някой да дойде след Мен, нека се отрече от себе си!

Това е отричане от нашето себично, алчно и гордо Аз! Едва когато нашето Его отстъпи от управлението на живота ни, има възможност да следваме стъпките на Учителя.

Следването на Христос е с ежедневно носене на нашият „кръст“  – не кръстче,  а  онези трудности, тежести, хули и проблеми, които произтичат от практикуването на нашата вяра. За някои, това са тежки семейни взаимоотношения, за други проблеми със съседите, с колегите или властите. А единици имат и мъченически кръст.

Какъвто и да е кръстът ни, трябва да го носим както Христос го е носил, без ропот, без озлобление и без закани! От личен опит зная, че тези с най-лек кръст, най-силно пъшкат.

Преди известно време, президента (на когото не съм фен), по повод националният ни герой Васил Левски, каза следното: „Като народ, трябва да разпознаваме праведниците си до като са живи!“ и аз напълно съм съгласен с него. Много често, освен проблемите с невярващите, онези които безропотно носят кръста си понасят и недоверието, и отхвърлянето, и одумването на вярващите. Вместо тази допълнителна тегоба, те би трябвало да имат подкрепата на съвременните наследници на Симон Киринееца – нали!

Някога хрумвало ли ви е, че бихте могли да практикува професията „носач на чужди кръстове“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.