Азербайджан: Още рестрикции за религиозните материали

1

41893301[1]Яков1:2-4 Считайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитни, като знаете, че изпитанието на вашата вяра произвежда твърдост. А твърдостта нека извърши делото си съвършено, за да бъдете съвършени и цели, без никакъв недостатък.

Парламентът на Азербайджан е одобрил поправка, с която се налага наличието на държавен знак върху религиозните материали, удостоверяващ одобрението на правителството преди да бъдат продавани. Тези, които продават религиозни материали – литература на електронни или твърди носители, както и аудио или видео материали – без наличието на удостоверяващ знак могат да бъдат глобявани и да им бъдат конфискувани материалите.
Поправките към Кодекса за административните нарушения прибавят нов член, които наказва тези, които продават материали без удостоверяващия знак. Това, което е по-обезпокоително за християните в страната е това, че поправките позволяват също на властите да конфискуват цялото количество неодобрени материали. Говорител на данъчната администрация твърди, че разпоредбите са били въведени за да гарантират плащането на данъци върху производството на литература с търговска цел.
Религиозната литература вече е подложена на задължителна цензура от Държавния комитет за работа с религиозните организации. Цялата религиозна литература трябва да бъде одобрена от Държавния комитет, който определя броя на произведенията, които могат да бъдат отпечатани или внесени, проверява съдържанието на продаваната религиозна литература, и поддържа регистър на забранената литература, който не се обявява публично. Задължителни лицензии за обектите продаващи религиозна литература са били въведени през май 2009 г.

Да се молим Благата вест да продължава да се разпространява в Азербайджан, независимо от опитите да се ограничи религиозната литература. Да се молим управниците да достигнат до спасителното за душите им познание на Христос и да зачитат религиозната свобода на всички граждани. Да се молим християните в Азербайджан да приемат изпитанията с надежда и радост от възможността да израстват в образа на Христос, преминавайки през продължителната опозиция, пред която са изправени.

1 thought on “Азербайджан: Още рестрикции за религиозните материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.