Псалом 8

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. На гетски струнен инструмент. Псалом на Давид.” Значението на думата “гетс…

Псалом 8

Псалом 8

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“За първия певец. На гетски струнен инструмент. Псалом на Давид.” Значението на думата “гетски” не е напълно ясно. Някои я свързват с местността, наречена Гет - или там са се пеели подобни мелодии, или там е създаден този музикален инструмент, или това е песен на гетеца Овид-Едом, в чиято къща се е намирал ковчегът на завета, или може би тази песен е била изпята над победения Голиат от Гет. Други, въз основа на значението на корена на еврейската дума, смятат, че тя е означавала песен на тъпчещите гроздето, радостен химн, който пеели. Този термин се среща в още два псалома (80 и 83), като и двата са песни на веселие, от което можем да заключим, че така са били озаглавявани радостни химни.

Този псалом може да бъде наречен “Песента на астронома”; можем да излезем навън и да го пеем под звездното небе, когато над земята се спусне нощ, тъй като най-вероятно в такъв момент е съчинен от псалмопевеца. Д-р Чалмерс казва: “Колко много храна за размисъл може да намери душата ни в красотата на нощното небе! Какво представляват тези луна и звезди? Те са над Земята и ни пренасят извън нейните предели. Чувстваме се откъснати от нея и възвишените ни мисли ни издигат над незначителния свят на човешките страсти и ежедневните грижи. Умът се отдава на мечти, които го отвеждат в далечни и неизследвани области. Той вижда простотата на големите природни стихии, а също и Създателя на Вселената, облечен в мъдрост и величие”.

Първият и последният стих на този псалом са израз на възхищение, те прославят величието на Господното име. Междинните стихове изразяват възторга на псалмопевеца, поразен от величието на твореца Бог и Неговото снизхождение към човека. Пул правилно отбелязва: “Тълкувателите все още спорят дали този псалом говори за човека като цяло и за голямата чест, която Бог му е оказал в творението, или се разказва изключително за Човека Исус Христос. Възможно е тези гледни точки да бъдат комбинирани и спорът да приключи, защото идеята и темата на псалома е да се покаже и възпее голямата любов и доброта на Бога към човечеството, проявени не само в Неговото творение, но най-вече в изкуплението чрез Исус Христос, Който, бидейки човек, прие тази чест и власт, за да изпълни великата Си и славна мисия. И така, основната тема на този псалом е Христос, което се потвърждава от думите на самия Господ (Матей 21:16) и апостола (1 Кор. 15:27; Евр. 2:6,7)”.

(из Съкровищницата на Давид от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.