Нигерийските християни c молитва

0
Нигерийските християни c молитва

Нигерийските християни c молитва

Нигерийските християни призовават за спешна молитва след убийството на студент

Християните в северния щат Сокото в Нигерия призовават за спешна молитва, след като бунтовници, разстроени от ареста на двама мюсюлмани във връзка с варварското убийство на християнски колежанин, нападнаха църковни сгради, ограбиха и повредиха магазини, собственост на християни, в събота.

След ареста на двама заподозрени за убиването с камъни на Дебора Емануел Якубу, студентка в колежа Шеху Шагари в Сокото, столицата на щата, бунтовниците запалиха огньове и повредиха църкви, включително сграда на Евангелската църква ‘’Победили над всичко’’ (ЕЦПНВ) в Сокото, казаха жители на района.

Дебора, която беше член на църквата ЕЦПНВ в родния си щат Нигер, беше пребита и след това убита с камъни в четвъртък (12 май), след като беше фалшиво обвинена в богохулство на ислямския пророк Мохамед, защото е отказала да бъде във връзка с мюсюлманин, според източници. След това тялото й е било подпалено.

Местни мюсюлмани, настояващи за освобождаването на двамата заподозрени, се събраха в стратегически райони на града и след това тръгнаха към двореца на султана на Сокото, лидер на мюсюлманите в Нигерия, настоявайки за освобождаването на двамата заподозрени, казаха жители.

Жителката на Сокото – Прешъс Аригу призовава за молитва.

Досега две църкви [бяха повредени] и десетки магазини, принадлежащи на християни, бяха ограбени и след това унищожени“, – каза Аригу. „Моля, пребъдвайте в молитва за онези от нас, които сме християни, живеещи в Сокото.“

В събота в града беше обявен 24-часов полицейски час.

Местните медии съобщиха, че Дебора е казала в чат група на класа си във WhatsApp, че е изкарала изпитите благодарение на Христос и когато била притисната да оттегли изявлението и да се извини, тя отказала.


Новооткрита свобода

Благодарете на Бога, че християнин от Киргизстан, който беше затворен от Китайската комунистическа партия (ККП) и измъчван в концентрационен лагер в Синцзян, намери свобода в САЩ.

Със съпругата си и 11-годишния си син до него, Овалбек Турдакун възхвалява Бог за новооткритата свобода на семейството си, когато стъпват в новата си родина.

Етнически киргиз, Овалбек беше задържан през 2018 г. от служители на ККП, които твърдяха, че е престоял твърде дълго в съседен Киргизстан. Той изтърпя разпити, при които охраната прекъсва кръвообращението му с ограничители, завързва го за стол за изтезания с часове и при всяко заспиване или движение му нанася електрошокови удари.

Овалбек беше освободен по-късно през 2018 г. и замина със семейството си в Киргизстан през 2019 г. След това някои специални защитници на човешките права и религиозната свобода помагат на семейството да остане в безопасност на различни места, докато успеят да стигнат до САЩ миналия месец.

Овалбек е първият християнин, задържан в един от тези ужасяващи концентрационни лагери в Синцзян, който споделя публично своята история. Нашият партньор China Aid каза, че неговото свидетелство е мощен пример за това как Бог е „могъщ да спаси“, като същевременно дава глас на толкова много, които все още са принудени да мълчат в концентрационните лагери в Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.