Почина брат Андрю – човекът, пренесъл нелегално хиляди Библии зад Желязната завеса

0

Човекът, известен на християните по света като брат Андрю, който се занимаваше с нелегалното внасяне на Библии в комунистическите страни, почина на 94 години.

 

Неговото холандско име е Андрю ван дер Бийл, евангелист, който става основа…

Почина брат Андрю - човекът, пренесъл нелегално хиляди Библии зад Желязната завеса
Човекът, известен на християните по света като брат Андрю, който се занимаваше с нелегалното внасяне на Библии в комунистическите страни, почина на 94 години.

 

Неговото холандско име е Андрю ван дер Бийл, евангелист, който става основател на християнската организация Open Doors U.S.A. На уебсайта на Open Doors той е описан по следния начин:

 

„Често описваме брат Андрю като основател на Open Doors. Но когато го наричаме „основател“ хората могат да си го представят като облечен в костюм изпълнителен директор, който изнася презентации в заседателна зала. Този образ обаче не може да бъде по-далеч от истината. В действителност брат Андрю е нашият главен авантюрист, готов да рискува. Всъщност той е най-известен с това, че смело заложи живота си на риск, за да внася нелегално Библии зад Желязната завеса в разгара на Студената война.“

 

Ван дер Бийл за първи път привлече вниманието на света през 1967 г. с публикуването на книгата „Божият контрабандист“.

 

В книгата брат Андрю споделя как е пренасял контрабандно Библии в комунистически страни точно под носа на нищо неподозиращи гранични служители, скрити в неговия малък Фолксваген.

 

Книгата е написана от евангелските журналисти Джон и Елизабет Шерил и публикувана под кодовото име на мисионера „Брат Андрю“. Тя е продадена в повече от 10 милиона екземпляра и е преведена на 35 езика.

 

През целия си живот Ван дер Бийл има много истории за внасяне на Библии в комунистическите страни. Но една от най-любимите му истории може да бъде намерена на уебсайта на Open Doors.

 

При този случай брат Андрю наближава румънската граница в колата си, която е пълна с незаконни Библии. Докато чака на опашка на границата, той забелязва колко време отнемат на всяка кола граничарите и как щателно претърсват всеки автомобил.

 

„Скъпи Господи“, започнал да се моли брат Андрю, „Какво ще правя?“

 

Тогава, докато се молел, му хрумнала смела идея.

 

„Знам, че никаква хитрост от моя страна не може да ми помогне през това гранично претърсване. Смея ли да искам чудо? Позволете ми да извадя някои от Библиите и да ги оставя на открито, където ще се видят“, спомня си той по-късно.

 

Така че той оставил Библиите отворени, за да могат пазачите да ги видят.

 

Той спрял до поста на охраната, където граничният служител погледнал паспорта му и му помахал да продължи.

 

„Прпдължих напред, кракът ми беше над спирачката. Нищо не се случи. Погледнах през задното огледало. Служителят махаше на следващата кола да спре, показвайки на шофьора, че трябва да излезе“, каза брат Андрю. Молитвата му получила отговор.

 

Роден в Холандия през 1928 г., той е на 12 години, когато германската армия нахлува в страната през Втората световна война. Той прекарва войната, криейки се от германците, за да избегне притискането му да се присъедини към армията.

 

Според Christianity Today, към момента на смъртта му, организацията, основана от ван дер Бийл, помага на християни в повече от 60 страни. Open Doors разпространява 300 000 Библии и 1,5 милиона християнски книги, учебни материали и ръководства за ученичество всяка година. Групата също така предоставя помощ и развитие на християнските общности в много страни и предлага консултиране при травми, като същевременно се застъпва за преследвани християни по целия свят.

 

Open Doors отбелязва на уебсайта си, че ако ван дер Бийл можеше да говори с всеки от нас, той би казал: „Библията е пълна с обикновени хора, които са ходили на невъзможни места и са правили чудесни неща, просто защото са решили да последват Исус.“

 

„Истинското призвание,” каза той, „не е определено място или кариера, а ежедневно послушание. И това призвание е отправено към всеки християнин, а не само към няколко избрани.”

 

Източник: Christianity Today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.