Отношението към християните в Северна Корея e нарушение на човешките права

0

През 2014 година групата „Помощ за църквата в нужда“ публикува доклад във връзка с преследването, в който се казва, че в момента около 50 хиляди християни лежат в затворите на Северна Корея.

Организацията предупреждавала, че режимът на Ким Йонг Ун продължава да затяга контрола срещу евентуална опозиция, като в това число прилага сериозни репресивни мерки спрямо християните. По информация на „Помощ за църквата в нужда“ от 1953 година насам са изчезнали най-малко 200 хиляди християни. Ако бъдат заловени от режима, те биват подлагани на мъчения, а в някои случаи ги грози публична екзекуция.

Даниел Харис, Регионален директор на „Християнска загриженост за Югоизточна Азия“ заявил пред „Уълд вю“, че е от изключителна важност светът да бъде информиран за несправедливостите и страданията, на които са подложени християните в Северна Корея.

„Смятам, че на много хора е известно, че нещата са зле, но според мен те не осъзнават КОЛКО тежко в действителност е положението на християните в Северна Корея. Хората трябва да знаят какво се случва там, защото според мен това е нарушение на човешките права и потъпкване на религиозните свободи на тези хора. Те биват премазвани с валяци, изгаряни, изтезавани и екзекутирани само заради вярата си в Христос. За 14 поредни години Северна Корея е била начело в класациите на служението „Отворени врати“ по степен на преследване на християните. Това са наши братя и сестри в Христос, те са част от нашето семейство и ние искаме светът да знае какво се случва с тях.“

Харис обяснява, че залогът е изключително висок.„Може би си мислите, че единствената им надежда е да напуснат страната или да избягат, но ако избягат в Китай и бъдат намерени, съществува политика на задължителна депортация. Когато ги върнат обратно в Северна Корея, ги очакват мъчения, затвор и екзекуция. Ако успеят да стигнат до Южна Корея, нещата не са много по-добри, защото правителството на Северна Корея е по петите им, те са белязани.

“Обстановката е пълна с безнадеждност. Има организации, които се грижат за избягалите, снабдявайки ги с храна и други стоки от първа необходимост. Ние подкрепяме проекти, които доставят библии през границата с помощта на дронове и хвърлят в океана бутилки, пълни с ориз, във вътрешността на които поставят флаш памети с евангелието.“

Даниел Харис от „Християнска загриженост“ обяснява, че според него тези неща помагат на севернокорейските християни да устояват и да продължат напред.

Той продължава: Един мисионер сподели с мен, че севернокорейските християни са намерили надежда, която преминава отвъд успеха и свободата. Ние си представяме как те викат към Бог за помощ или за пари, но според него тяхната надежда е в нещо, отвъд обстоятелствата. Тяхната надежда сякаш идва от друг свят, от друго измерение. Те се молят да бъдат трансформирани повече и повече в Христовия образ и за тях това е по-ценно от свободата. За мен беше наистина смиряващо да чуя това.”

Съпругата на Ким Йонг Ун е в неизвестност от месеци

Какво се случи с първата дама на Северна Корея? Според „Сън“ съпругата на Ким Йонг Ун – Ри Сол Ю е в неизвестност от седем месеца. Някои предполагат, че тя е влязла в конфликт със сестрата на диктатора Ким Йо Йонг, а други смятат, че той лично й е навредил по някакъв начин. Според новинарските репортажи от август диктаторът екзекутирал един от най-високопоставените си служители със зенитно оръжие, защото бил задрямал по време на среща с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.