Атаките срещу християни продължават

Атаките срещу християни продължават

19.11.2020 0 By Evangelsko.info

Нигерия: Атаките срещу християни продължават

Ислямистките бунтовници в североизточната част на Нигерия са нападнали преобладаващо християнско село близо до Чибок, община Борно, на 1 ноември сутринта, убивайки 12 християни и отвличайки жени и деца, съобщиха  от „Morning Star News“.

В Такулаши, на по-малко от 10 мили от Чибок, където Боко Харам отвлякоха 276 християнски момичета през 2014 г., нападателите пристигнали в камиони с автоматични оръжия и застреляли всеки изпречил им се, казва местният жител Исаку Муса.

„Те също така изгориха къщи и ограбиха храната от къщите ни“, разказа Муса през текстови съобщения. „В края на престрелките, които продължиха около два часа, 12 човека от нашето село бяха убити, а три жени и четири деца бяха отвлечени от нападателите на Боко Харам.“

Сред убитите е бил един църковен пастор. Селяните подозират, че нападателите са членове на Боко Харам (организация която се стреми да наложи шариа или ислямско право в цяла Нигерия), тъй като групата е известна с нападението над села и християнски общности. Групата отцепници на Боко Харам, Ислямска Държава на Западна Африка (ISWAP), обикновено напада военни съоражения.

Терористите нахлули в селото около 9 часа сутринта, по време на църковните служби, каза Муса.

В изявление към членовете на църквата, Закария Муса от Църквата на Братята в Нигерия казва, че много християни от селото все още липсват.

От 276-те момичета, които Боко Харам са отвлекли от гимназия в преобладаващо с християнси селище Чукок през април 2014 г., 57 са избягали от пленниците си, 107 са освободени след правителствените преговори, а 112 са все още в плен.

Два дни преди атаката, ISWAP пусна християнския пастор Поликарп Зонго, отвлечен в Североизточна Нигерия миналия месец, след неразкрити преговори.

Зонго е бил отвлечен заедно с две християнски жени, докато пътували от църковната му база в Джос, щата Плато, за да присъства на църковна конференция в град Гомб, в едноименния щат, според изявленията му във видео, пуснато от ISWAP. Все още няма сведения за съдбата на отвлечените жени.

Да се помолим за освобождаването на двете християнски жени и за шестгодишното момче, Исая Окуну,  което остава пленник, след като мюсюлмани от народа фулани убиват баща му и отвличат него и майка му от дома им в Насарава миналия месец.

Майката на Исая беше освободена след пет дни. Семейството принадлежи на Евангелската църква „Печели всички“. Смята се, че те искат откуп за 6 000 паунда.

(Източник: Morning Star News)

Гледайте видеозапис на нашето онлайн събитие с нигерийския партньор Хасан Джон миналата седмица. Кликнете  тук,  за да разберете как Хасан и неговият екип помагат на онези, които са засегнати от безмилостното преследване на християни в Северна Нигерия.

  • Да се помолим Бог да утеши всички онези, които са засегнати от скорошните убийства в Северна Нигерия и да се помолим за края на кръвопролитията.
  • Да се помолим Бог да бъде близо до всички, които са били отвлечени и да направи път за тяхното освобождаване.
  • Да се помолим международната общност, включително Великобритания, да окаже натиск върху правителството на Нигерия да предприеме действия срещу военните групировки и да защити християнските общности.

Нови Сведения

Нека продължим да се моли за Release International партньорa Боб Фу от Помощ за Китай. Боб е принуден да се крие в САЩ след заплахи срещу него и семейството му. Смята се, че агент на Китайската Комунистическа Партия е подтикнал привържениците си да елиминират Боб и други известни китайски дисиденти. Подстрикаването е било направено в социалните медии. Помощ за Китай казват, че Пекин иска Боб Фу да бъде цензуриран, защото той е водещ застъпник за гонените християни в Китай. Боб вече е изпратил писмо до своя обвинител, с което иска пълно отменяне на обвиненията, клеветите и смъртните заплахи срещу него. Като добре известен китайски дисидент и ръкоположен пастор, Боб работи неуморно, за да се застъпиа за религиозната свобода из целия Китай.

(Източник: Помощ за Китай)