КЕНИЯ – Четирима убити при екстремистко преследване над християни

0

Souther Sudanese children rehearse their dance routine to be performed at half time during South Sudan's national football team match with Kenya as part of the independence day celebrations.

Молете се за нашите братя и сестри в крайбрежна област в Кения, където миналата неделя екстремисти убиха най-малко четирима християни.

В продължение на четири часа преди зазоряване въоръжени мъже извършиха нападение над християнски райони в селоМапоромоко в окр. Ламу и убиха най-малко един християнин с ножове, а други застреляха, и подпалиха няколко къщи. Няколко души бяха ранени; според някои сведения, има и отвлечени. От ал-Шабааб, ислямистка военна група от съседна Сомалия, казват, че те са извършили нападението. Те смятат северната крайбрежна област на Кения за ислямска територия; Мапоромоко е в предимно мюсюлманска област. Очевидци твърдят, че при нападението е било явно, че нападателите преследват християните.

Насилието не е непознато на хората от областта; през юни 2014 ал-Шабааб убиха над 57 души в Мпекетони, окр. Ламу (съобщение от 19.06.2014). Местните християни са уплашени и има сведения, че стотици бягат от домовете си. Въпреки това един църковен водач от областта твърди, че християните не бива да се боят: „Бог ни е призовал да бъдем сол и светлина и да водим мнозина към чудесната светлина на Христа”, каза той.

  • Молете се Бог да утеши семействата на убитите в Мапоромоко и да изцели ранените.
  • Молете се вярата на християните в окр. Ламу да устои на гоненията (Матей 24:12).
  • Молете се кенийското правителство и службите за сигурност да предприемат решително действия срещу екстремистките групи и да се справят с тях.

Новини: Благодарете на Бог, че съдът в Турция е отсъдил, че на семействата на тримата християни, убити в Малатия през 2007 са били нанесени значителни вреди, и се произнесе, че правителството се е отнесло небрежно към задължението си да защити тримата мъже. Угур Юксел, Некати Айдин и Тилман Геске бяха жестоко убити в издателството, където работеха. Миналата седмица съдът в Малатия постанови, че властите са пренебрегнали сведенията, че тримата християни са били мишена на турски националисти преди да бъдат убити. Процесът срещу петимата заподозрени продължава, следващото разглеждане на делото е насрочено за 01.03 (съобщение от 12.01). Молете се семействата на жертвите да получат справедливост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.