КЕНИЯ – Четирима убити при екстремистко преследване над християни

КЕНИЯ – Четирима убити при екстремистко преследване над християни

22.12.2016 0 By Evangelsko.info

Молете се за нашите братя и сестри в крайбрежна област в Кения, където миналата неделя екстремисти убиха най-малко четирима християни.

В продължение на четири часа преди зазоряване въоръжени мъже извършиха нападение над християнски райони в селоМапоромоко в окр. Ламу и убиха най-малко един християнин с ножове, а други застреляха, и подпалиха няколко къщи. Няколко души бяха ранени; според някои сведения, има и отвлечени. От ал-Шабааб, ислямистка военна група от съседна Сомалия, казват, че те са извършили нападението. Те смятат северната крайбрежна област на Кения за ислямска територия; Мапоромоко е в предимно мюсюлманска област. Очевидци твърдят, че при нападението е било явно, че нападателите преследват християните.

Насилието не е непознато на хората от областта; през юни 2014 ал-Шабааб убиха над 57 души в Мпекетони, окр. Ламу (съобщение от 19.06.2014). Местните християни са уплашени и има сведения, че стотици бягат от домовете си. Въпреки това един църковен водач от областта твърди, че християните не бива да се боят: „Бог ни е призовал да бъдем сол и светлина и да водим мнозина към чудесната светлина на Христа”, каза той.

  • Молете се Бог да утеши семействата на убитите в Мапоромоко и да изцели ранените.
  • Молете се вярата на християните в окр. Ламу да устои на гоненията (Матей 24:12).
  • Молете се кенийското правителство и службите за сигурност да предприемат решително действия срещу екстремистките групи и да се справят с тях.

Новини: Благодарете на Бог, че съдът в Турция е отсъдил, че на семействата на тримата християни, убити в Малатия през 2007 са били нанесени значителни вреди, и се произнесе, че правителството се е отнесло небрежно към задължението си да защити тримата мъже. Угур Юксел, Некати Айдин и Тилман Геске бяха жестоко убити в издателството, където работеха. Миналата седмица съдът в Малатия постанови, че властите са пренебрегнали сведенията, че тримата християни са били мишена на турски националисти преди да бъдат убити. Процесът срещу петимата заподозрени продължава, следващото разглеждане на делото е насрочено за 01.03 (съобщение от 12.01). Молете се семействата на жертвите да получат справедливост.