Изявление на ОЕЦ във връзка с войната в Украйна

0

Уважаеми сънародници,

 

Скъпи братя и сестри в Господа,

 

Управителният съвет на Обединени евангелски църкви изказва своята съпричастност към всички страдащи от войната, която се провежда на територията на Украйна. Изразява…

Изявление на ОЕЦ във връзка с войната в Украйна

Изявление на ОЕЦ във връзка с войната в Украйна

Изявление на ОЕЦ във връзка с войната в Украйна
Уважаеми сънародници,

 

Скъпи братя и сестри в Господа,

 

Управителният съвет на Обединени евангелски църкви изказва своята съпричастност към всички страдащи от войната, която се провежда на територията на Украйна. Изразяваме нашето категорично убеждение, че не е допустимо личните и националистични амбиции да се налагат с танкове и бомби, агресия, цивилни жертви и нахлуване в суверенна територия на чужда държава. Континентът ни е дал милиони жертви на подобни актове на насилие, но урокът явно остава ненаучен. В настоящата война страдат всички.

 

Днес нашият Бог страда заедно с всяка душа за неправдата, тъгува за всеки изгубен живот, скърби с опечалените. Той е Източникът на утехата ни, защото ни е обещал, че ще дойде време, когато мирът ще бъде вечен. Да си припомним думите на пророк Исайя, записани във 2 глава, 4 стих: „Бог ще съди между народите и ще решава между много племена. Те ще изковат мечовете си на палешници и копията си – на сърпове. Народ против народ няма да вдигне меч, нито ще се учат вече на война.“

 

От името на всички вярващи в състава на Обединени евангелски църкви, ние изразяваме подкрепа на украинския народ в изпитанието, пред което е изправен. Непрестанната ни молитва е мирът да се върне бързо и Украйна да получи възможност да се развива автономно и според желанието на народа си.

 

А към настоящия момент, в знак на солидарност, където е възможно, нашите църкви се подготвят активно за осигуряване на грижа и съдействие на бежанци. Сред членовете ни се организират множество благотворителни акции за помощ на бягащите от ужасите на войната, подпомагани логистично от ОЕЦ. Призоваваме всички българи да потърсят как могат да бъдат полезни в тази хуманитарна криза и да изразяваме Христовата любов сред тези в нужда. Нека покажем гостоприемство, милосърдие и щедрост и чрез тях да бъдем проводник на доброто.

 

ОЕЦ подава ръка и на останалите християнски вероизповедания за организиране на общи ресурси за подпомагане на нуждаещите се в търсене на подслон, работа и посрещане на основните нужди на сънародници и украинци, потърсили убежище у нас. Заедно можем да си съдействаме с властите, да бъдем духовна светлина пред обществото и да показваме адекватна християнска позиция в това трудно време.

 

 

УС на Обединени евангелски църкви

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.