ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 13:44-46

0

Небесното царство – „Небесното царство прилича на имане, скрито в нива, което, като го намери човек, скрива го, и в радостта си отива и продава всичко, което има, и купува тази нива. Небесното царство прилича още на търговец, който търсеше хубави бисери, и като намери един скъпоценен бисер, отиде и продаде всичко, което имаше, и…

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 13:44-46

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 13:44-46

Небесното царство –

„Небесното царство прилича на имане, скрито в нива, което, като го намери човек, скрива го, и в радостта си отива и продава всичко, което има, и купува тази нива. Небесното царство прилича още на търговец, който търсеше хубави бисери, и като намери един скъпоценен бисер, отиде и продаде всичко, което имаше, и го купи.“ Матей 13:4446

Някой да е чувал за имането на Вълчан войвода?
За смелостта на този хайдутин се пеят песни, за събраните от него богатства се носят легенди и за скритото му имане разказват невероятни истории. Иманярите търсят нишани, претърсват пещери и преравят пущинаци.

Информираните казват, че ако се намери това имане, България бързо ще излезе от кризата. Проблема се състоял в това, че съкровището е било скрито на толкова недостъпно за взимане място, че щяло да е необходим целия годишен бюджет на държавата, за да бъде извадено. Все пак „специалистите“ преценяват, че тази цена ще си заслужава да бъде платена, защото даденият разход равен на бюджета за една година, ще осигури приход на богатства и изобилие за цяло столетие.

Цена е приемлива, Нали!

Исус използва подобна история в тази притча за да ни изясни за огромната стойност на Неговото царство. Някой си човек е открил къде е скрито несметно имане, но за да има достъп до него е трябвало да закупи нивата в която е заровено. Цената обаче е била всичко друго, което този човек е притежавал. Е, този човек го е направил, защото имането щяло да му осигури в изобилие всичко, което му е било нужно за него и на всичките негови наследници във всички поколения за напред.

И ето я поуката:

Ако сме открили как може да станем част от Небесното царство ще трябва да оставим и заложим всяко друго наше земно богатство, придобивка, успех и претенция, за да придобием Небесното имане!

Забележете!
Небесното царство е с по-голяма стойност от всичко на този свят. Струва си да се откажем от всичко което имаме, за да получим това, което по стойност превъзхожда всяко друго нещо във Вселената.
Но не може да имаме и земното и небесното съкровище!
Но, трябва да изберем или едното или другото!

Това е трудно и драматично решение, но имаме гарантирано основание, че ако го вземем ще спечелим!

Вие до къде сте стигнали в решението си?
Аз заложих всичко…

* * *

Същата поука носи и притчата за бисера…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.