Двадесет и трети признак: ПОТОПЪТ НА ЗЕМЯТА

1

Gordon-Lindsay_Signs_Soon_Coming_Christ

ПРИЗНАЦИ ЗА СКОРОШНОТО ИДВАНЕ НА ХРИСТОС
Гордън Линдзи

“И както стана в дните на Ной, така ще бъде и в дните на Човешкия Син: ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ной влезе в ковчега; и дойде потопът и ги погуби всички” (Лука 17:26,27).

Исус, говорейки за идването Си, сравнява тези дни с дните на Ной и потопа, когато условията бяха подобни на днешните.
Писанието отхвърля позицията на постмилениалистите, които вярват, че църквата ще обнови света и ще възвести началото на Милениума. Дните на Ной се характеризираха с отстъпничество. Точно в тези дни преди връщането на Господ отново виждаме подобни условия, явни за всеки наблюдателен човек.

Първо, Исус извиква вниманието ни върху факта, че в тези дни, точно преди Потопа, първите земни жители са били заети със своите си удоволствия: ядене и пиене. Тук не става дума за задоволяване на съвсем естествената нужда на всеки човек от храна за поддържане на живота му, а поскоро за пиршества, пиянство, пирувания и лакомия.

Второ, Исус спомена, че първите хора се занимавали с “женене и разженване”. В старовременните дни полигамията е била широко разпространена. Библейските коментатори посочват, че оригиналният евреин по натура е склонен към “оженване и разженване” (Бит.4:19). Разбира се, брачният акт не е погрешен, но разводът е съвременно зло в световен мащаб. Този зъл дух на развод е международен грях. Днес около 50 процента от всички бракове в САЩ завършват с развод.

Трето, Ной, който се намери единствен “проповедник на правдата”, предупреди хората за приближаването на Потопа, но никой не го послуша (2 Петр.2:5). Енох, пророк от същото време, предупреждавал съвременниците си за предстоящия Съд, но малко внимание било обърнато и на това предупреждение (Юда 14,15).

Четвърто, по времето на Ной е имало забележителни човешки постижения. Тогава са били строени пирамидите.

Голямата пирамида е паметник, чиито строители явно са имали астрономически познания, които се изясняват едва в наши дни. Самият Ной построи кораб, който може да се конкурира по размери със съвременните кораби.

Пето, моралът в дните на Ной беше ужасяващ. Тъжно е, но трябва да признаем, че нашето време не може да се похвали с нещо подобро. “И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и че всичко, което мислите на сърцето му въображаваха, беше постоянно само зло, разкая се Господ, че беше направил човек на земята и огорчи се в сърцето Си… И земята се разврати пред Бога; земята се изпълни с насилие” (Бит.6:511).

Такова беше състоянието на морала по времето на Ной. Дори и безпристрастният наблюдател ще признае, че в днешно време положението е подобно. Исус каза, че такъв ще бъде светът преди Пришествието Му. Този белег също е едно сериозно доказателство за скорошното идване на Човешкия Син.

1 thought on “Двадесет и трети признак: ПОТОПЪТ НА ЗЕМЯТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.