Книгата на пророк Осия 5

0

Четиво с продължение… ДА СИ ЗАГУБИШ РАЗУМА– БЕЗУМИЕ – „Блудство, вино и мъст отнемат разума!“ Осия 4:11 Пророк Осия изявява трите опасни порока, довели до падането на Израел в тежки отстъпнически грехове и изневяра към Бог. И те са: БЛУДСТВО, ВИНО и МЪСТ! „МЪСТ„Думата „МЪСТ“ е употребена от пророка, е за изцеден, сладък гроздов сок,…

Книгата на пророк Осия 5

Книгата на пророк Осия 5

Четиво с продължение…

ДА СИ ЗАГУБИШ РАЗУМА
– БЕЗУМИЕ –

„Блудство, вино и мъст отнемат разума!“ Осия 4:11

Пророк Осия изявява трите опасни порока, довели до падането на Израел в тежки отстъпнически грехове и изневяра към Бог. И те са:
БЛУДСТВО, ВИНО и МЪСТ!

МЪСТ
Думата „МЪСТ“ е употребена от пророка, е за изцеден, сладък гроздов сок, който е започнал да ферментира и от когото, онези които пият неусетно, но тежко и безпаметно да се опиват.

Предупреждението „МЪСТ“ е символ на пристрастяването на човеците към удоволствията. Гръцкия философ Аристип (ІV век пр.Хр.) развива учението – хедонизъм (от гр.“наслада“), което е изповядвано по-късно от Епикур (III век пр.Хр.) и подържано от Хипократ (създателят на лекарската етика), което издига насладата от удоволствията като висше благо. Според последователите му, добро е всичко, което доставя наслада, а което не доставя наслада, не трябва да се следва. Те утвърждават философията, че удоволствието и щастието могат да се развиват само ако човек има добро самочувствие, неограничавани желание, воля и свобода.

Увлечението по насладата от удоволствията е като пиенето на започнал да ферментира сладък гроздов сок – леко и гладко се поглъща, и неусетно опиянява и пристрастява. Това води до изпитване на неистово желание за удоволствие, заради което човек е готов да плати всяка цена, за да си достави наслада. Това е вид тежък егоизъм и пристрастяване към лек живот, изпълнен с удоволствия, развлечения, наслади, веселби, пиянски купони, оргии и желание да бъдат опитани всички удоволствия, които съществуват.

Увлечение към насладата и води до:

„…, нечистота, сладострастие, и… пиянства, пирувания и други подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива работи, няма да наследят Божието царство.“ Гал.5:19-21

Този тип мислене, поведение и живот е развъдник на всички възможни пороци и е основен мотив за извършване престъпления, които да осигурят необходимите средствата, за доставяне на насладата. Всяка наслада и удоволствие си има цена, която трябва да бъде платена по един или друг начин. Някои, до като гонят удоволствията, се разоряват и пропиляват всичките си пари, възможности и наследства (виж притчата за блудния син Лука 15:11-32).

Други вършат престъпления, измами и изнудвания само и само да се сдобият със средствата осигуряващи наслади.

Трети, като похарчат всичко което имат и изпаднат в безизходица, са готови да просят за да си осигурят най-евтините опиати, алкохол и цигари, дори „дишат на лепило“ за да могат поне за миг, ако не да получат удоволствие, то поне да не са в състояние на страдание.

Увлечението по насладите води до загуба на здравия разум и чувството за самоуважение, и за самосъхранение, Това увлечение унищожава авторитета, служението, кариерата, семейството и води загуба на вечния живот. Предалите се на наслади и удоволствия, много лесно се отдават и на другите пороци формулирани от пророк Осия като „ВИНО“ и „БЛУДСТВО“…

Следва продължение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.