УРОЦИ ОТ ЖИВОТА НА ЙОСИФ: СПРАВЯНЕ С УСПЕХА

0

joseph_egypt_400П-р Николай Стефанов

Миналият път разгледахме как Йосиф се справи с разочарованията в живота си. Това беше един много важен урок както за него, така и за нас. Само няколко дена след като проповядвах по тази тема, самият аз бях изпитан в тази област. Преди няколко месеца един човек ми беше дал надежда, че ще помогне с една от нуждите на църквата ни. В продължение на няколко месеца той поддържаше тази надежда в мен. Най-накрая, точно седмицата след проповедта за това как Йосиф се справи с разочарованията в живота си, окончателно разбрах, че този човек всъщност няма да помогне или поне няма да бъде в размера, с който би могъл да направи това.

Първите чувства, които започнаха да нахлуват в мен бяха свързани с разочарование от този човек. Обърнах се към Бог и Го запитах: „Господи, какво става? От толкова време като църква се молим за тази нужда, този човек беше проявил интерес да помогне и в един момент вратата се затваря?” Веднага Святият Дух ме запита: „За какво проповядва в неделя? Сега ти си изпитван за това, за което проповядва.” Казах: „Господи, разбирам какво искаш да ми покажеш. Дай ми силите да се справя като победител в тази ситуация.”

Най-лесното и естествено нещо, което можех да направя от човешка гледна точка в тази ситуация, беше да оставя огорчение да влезе в сърцето ми към този човек, да приключа взаимоотношенията си с него и повече да не работим заедно. Но друго нещо, което Бог ме учи в тази ситуация е, че упованието ми за снабдяването на всяка моя нужда или нужда на църквата не трябва да бъде в човек или организация, но единствено в Него. Неговите пътища и мисли, както казва Словото Му, са по-високи от нашите.

Днес темата, която ще разгледаме е: „КАК ЙОСИФ СЕ СПРАВИ С УСПЕХА”. Много често ние виждаме успеха в дадена област като крайното нещо, към което трябва да се стремим. Но успехите имат своите отговорности и предизвикателства, с които всеки един трябва да се справи. Факт е, че много хора се провалят точно, когато стигнат до точката на успех:
• Цар Саул се провали, когато стана цар.
• Цар Езекия съгреши, когато получи своето изцерение.
• Авраам се провали след като беше чул Божия призив да напусне родината си и беше тръгнал в посоката, която Бог му беше изявил.
• Самсон се провали след като беше убил сам хиляди филистимци.

Победите не са гаранция за успех! Ъруин Лутцър преди много години е казал, че „Провалът е задната врата към успеха.” Абрахам Линкълн е класически пример за това:
• Два провалени бизнеса;
• Нервно разстройство;
• Преживял смъртта на любимата си;
• В продължение на 30 години 10 пъти е губил в надпреварата за политически постове.

И всичко това преди да бъде избран за президент на САЩ. Очевидните провали и загуби не са сломили духа на Линкълн. На Йосиф бяха необходими 13 години пълни с трудности, предателства, провали и трагедии, преди да види светлина в края на тунела. Вероятно последните 2 години бяха най-трудните от всички. След като разтълкува сънищата на хлебаря и на виночерпеца, Йосиф беше толкова близко до успеха. Буквално го деляха само три дни преди да получи справедливост и за своята ситуация. Но уви, отново беше забравен и оставен самотен да страда.

От Божия гледна точка това бяха още две години на подготовка и оформяне на характера на Йосиф. Сега вече беше дошло времето, Божието съвършено време, нещата да се задвижат за изпълняването на Божието пророчество от преди 13 години. Колко години сте готови вие да чакате за Божието съвършено време?

В Битие 41 гл. се разказва как за едно денонощие Бог изпълни всичко, което беше обещал на Йосиф и го направи по възможно най-неочаквания за него начин. Когато всичко изглеждаше свършило, когато нямаше никаква надежда за човешка намеса, тогава отново Господ показа, че е Бог и е в контрол на нещата.

I. СЪНИЩАТА НА ФАРАОН
Забележете какъв беше Божият начин да изпълни волята Си и обещанията Си спрямо Йосиф. Бог даде два съня на Фараон – не на някой свят, духовен човек, а на идолопоклонник. Виждате ли колко различно е Божието мислене от нашето? Тези сънища носеха послание за предстоящо голямо бедствие, което щеше да връхлети Египет, но посланието им беше неясно за Фараона и той беше обезпокоен от тях.

Фараон веднага направи това, което знаеше и можеше по човешки да разбере значението на тези очевидно по-различни от обикновеното сънища. Той извика своите магьосници, врачове, гадатели, мъдреци и съветници и поиска от тях да му разтълкуват двата съня.

Много често това е първата реакция и на хората днес, когато стане нещо извън обикновеното в техния живот. Дори вярващи хора тичат по врачки и баячки за отговор за своите проблеми вместо да се обърнат към Бог, за да разберат какво Той иска да им каже. Тук виждаме много ясно показан един духовен принцип – не трябва да търсим духовните отговори на погрешните места и при неправилните хора.

Мъдреците на Фараон не познаваха Богът, Който му беше говорил в сън и не можаха да дадат адекватен отговор, който да възстанови отново мирът в сърцето му. За тях беше по-безопасно да кажат, че не разбират значението на сънищата отколкото да кажат нещо, което да се окаже невярно и да загубят живота си поради това. Днес врачката ще ти вземе парите и ще ти каже нещо, макар и невярно, но тогава магьосниците и врачовете са заплащали с главите си.

Днес в хората има голям духовен глад и много лесно стават жертва на окултизма, фалшивите пророци и учители и на фалшиви духовни водачи, следвайки харизмата им и дори чудесата, които показват, но само Исус и Неговата истина са отговорът, от който всеки ще бъде удовлетворен напълно.

II. БОЖИЯТ ПЛАН В ДЕЙСТВИЕ
Бог, в Своята премъдрост, през годините беше подготвил нещата за изпълняването на Своята воля за живота на Йосиф. В суматохата, която беше настанала в двореца на Фараон, виночерпецът изведнъж „случайно” се сети за своя сън от преди 2 години и за Йосиф, който му даде правилното тълкувание тогава. Той препоръча на Фараон да извика Йосиф с надеждата, че поне той ще успее да се справи с кризисната ситуация.

Интересно е, че Бог имаше специфичен начин за работа с Йосиф, който беше уникален само за него:
• Бог винаги даваше по два съня, които говореха за едно и също нещо.
• Йосиф, дори от най-ранна възраст получаваше правилното тълкувание от първия път.
• Бог винаги използваше сънищата му, за да го подготви към следващата стъпка в живота му.
• Колкото и различни да бяха сънищата, те всички бяха свързани:
• Първият комплект от сънища го изпрати в Египет.
• Вторият беше ключът към третият.
• Третият доведе до изпълнението на първият комплект от сънища.

Сега вече, 13 години по-късно, кръгът за изпълнението на обещанието, което Йосиф беше получил от Бог като тийнейджър, се затвори. По човешки Бог се движеше с 13 години закъснение. Но според суверенната воля на Бог, всичко ставаше на правилното време.

III. ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЪРВИЯ СЪН
След като беше изчерпал всички останали опции, Фараон реши да опита и Йосиф. Ние като хора също често отиваме при Бог, чак след като всички останали опции са били безуспешни. Втори важен принцип, който можем да извлечем от живота на Йосиф е, че богоугодният характер на човек не се влияе от жестоките обстоятелства на живота. Много вярващи търсят най-различни извинения за липсата на богоугоден характер:
• Никой не ме е научил на това…
• Израснах в еди какво си семейство….
• Нямах добри примери в живота си….

Йосиф:
• Израсна като глезеника на баща си.
• Нямаше добър пример нито от баща си, нито от братята си.
• Беше жестоко онеправдан, когато застана на страната на истината, верността и правдата.
• Беше предаден и продаден от братята си.
• Остана в затвора, след като беше послужил на човека, който можеше да го извади от там и т.н. Мисля, че няма нужда да изреждаме всички негови неволи.

Излизайки от затвора, Йосиф показа три много важни качества на характера си:
• ДОСТОЙНСТВО – преди да отиде при Фараон, Йосиф „се избръсна”, сложи си одеколон, напръска се с парфюм, сложи си малко гел в косата и си облече най-хубавите дрехи. Той имаше чувство на благоприличие, което годините прекарани в затвора не можаха да изтрият в него. Външният вид на човек не е от спасително значение, но говори много за начина, по който той гледа на себе си и на останалите. Аз мога да идвам всяка неделя и да ви проповядвам по дънки, тениска и необръснат и Бог няма да слезе с гръм и мълния да ме унищожи. Той няма да ме обича по-малко, ако дойда на църква и по шорти и потник. Но аз се обличам по начина, по който ме виждате:
• Първо, защото по този начин почитам Господа,
• На второ място, защото почитам вас и смятам, че заслужавате лидерите ви да ви представят по този начин и
• На трето място, защото уважавам себе си и обичам да нося най-добрите дрехи, които имам. Светският етикет изисква, когато сме в присъствието на важна особа, да направим всичко, което зависи от нас за външния си вид. Аз не мога да си представя архангел Михаил с гол пъп и с дъвка пред трона на Отец.

• СМИРЕНИЕ – „Не аз, Бог ще даде на Фараон благоприятен отговор.” (ст. 16). Йосиф не се възползва от ситуацията, за да издигне себе си в очите на Фараон и да спечели неговото благоволение. След всичко, което беше станало в живота му, той се беше научил да се доверява на Господа, а не на себе си. Както е казал шотландският теолог Джеймс Дени: „Никой човек не може да докаже едновременно, че е даровит и способен и че Исус е силен да спасява.”

• ВЯРА – „Бог ще даде на Фараон благоприятен отговор.” (ст. 16). Йосиф дръзко изяви вярата си в един Бог, който не беше познат на Фараон. Йосиф изрази невероятна вяра за един, който израсна като слуга в Египетската езическа култура, където Богът на бащите му не беше познат. В думите му нямаше и капчица съмнение, че Бог ще даде тълкуванието на сънищата на Фараон. Сигурно думите му са звучали много странно в ушите на Фараон, като се има предвид, че Йосиф все още беше затворник и слуга.

IV. РАЗТЪЛКУВАНЕТО НА СЪНЯ
Фараон сподели сънищата си с Йосиф. Това, което беше извън човешките и демоничните способности, не беше извън Божиите способности. Във всяка ситуация Бог знае как да изяви Своето превъзходство над всички идоли и поднебесни сили. Първите думи на Йосиф към Фараон бяха: „Бог е явил на Фараон онова, което скоро ще направи.” (ст. 25). Много смело изявление! Йосиф се беше научил да разчита на Божия суверенитет. Сънят беше потвърден от втори и щеше да бъде изпълнен, защото Бог е Бог. Най-важният урок, който Йосиф научи през всичките години на робство, затвор и неправилно отношение на другите към него беше, че Бог е винаги в контрол. Той винаги прави това, което е обещал да направи. След като даде тълкуванието на сънищата, Йосиф предизвика Фараон да повярва в Божието предупреждение за Неговите намерения за следващите 14 години и да се подготви за идващия глад – щом Бог го е казал, то ще стане със сигурност. Воден от Божия Дух, Йосиф смело даде съвет на Фараон как да се подготви за бедствието, през което щеше да премине Египет. Седемте години на изобилие трябваше да се използват мъдро като подготовка за времето на нямане.

В християнството има две крайности, свързани със запасяването и грижата за бъдещето:
• Презапасяване – бели пари за черни дни; църкви и християнски служения, които имат милиони в банкови сметки и инвестиции;
• Незапасяване – хора, които вярват, че парите, които имат са за сега и няма нужда да мислят за бъдещето си, защото тогава Бог все някак ще промисли.

В предмета „Християнски живот” от Библейския колеж, говорихме за една дума в гръцкия език – „epieikea”, която на български език най-общо означава „благоразумие” и „баланс”. Библията ни предупреждава да не трупаме богатства на земята, които „крадец може да открадне, ръждата да ги повреди и молец да изяде”. Някои хора се хващат за този стих и казват: „Това означава, че вярващите не трябва да имат спестовни влогове, не трябва да си плащат осигуровки, не трябва да бъдат богати, не трябва да инвестират в нищо материално и т.н.” Но в същото време Библията ни учи, че трябва да бъдем мъдри и разумни в начина, по който управляваме финансите, върху които Бог ни е поставил да бъдем настойници. Примерът, който имаме от историята с Йосиф е, че ако египтяните не бяха се запасили, според както ги посъветва Йосиф, сега просто можеше и да са изчезнали като народ. И не само те, ами и еврейският народ нямаше да съществува.

Някои вярващи живеят с мисленето, че трябва да имат само толкова, колкото едвам да преживяват. Това е абсолютно небиблейско мислене! Божието Слово ни учи, че трябва да вярваме и да искаме от Бог повече от това, от което се нуждаем, защото Бог очаква от нас да благославяме и други хора, а не само ние да се радваме на Неговите благословения. Как ще можеш да благославяш други, ако нямаш за себе си или имаш достатъчно само за себе си? Не се ли радвате, че църквата ни няма бедняшко мислене?

Ако ние имахме такова мислене, нямаше:
• Да имаме микробус – нека всеки сам да се оправя, независимо от нуждите му и от състоянието му;
• Да се грижим за нуждите на сираците и вдовиците – социални грижи така или иначе ще се погрижат за тях;
• Да направим ремонт на тази сграда – нали сме тук само за няколко години, защо да си даваме парите за чуждата сграда.

Братя и сестри, понеже много ви обичам, искам да ви кажа, че е време някои от вас да се молят много сериозно Бог да ги освободи от бедняшкото им мислене.

V. ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СЪНЯ
Въз основа на съвета на Йосиф, Фараон взе решение, което промени съдбата на много народи от древния свят. Той назначи Йосиф да отговаря за всички хранителни запаси на Египет. Защо? Защото той разпозна в Йосиф най-важната характеристика на истинския лидер – той беше човек, „в когото има Божий Дух”. (ст. 38)

Друг важен Библейски принцип е, че качествата, които определят истинския християнин или лидер на са само физически, но и духовни. Талантите и способностите не са толкова важни, колкото характера на човек и взаимоотношението му с Бог. По-важно е това, което е вътре в човек, отколкото външният му изглед и маската, с която се представя пред другите.

За един ден животът на Йосиф се преобърна тотално – той беше издигнат до второто място след Фараон. С новата позиция дойдоха и нови предизвикателства:
• Устояване – не беше лесно за едно младо еврейско момче да управлява Египет.
• Отговорност – това, което досега Йосиф беше правил на ниво семейството и дома на Петефрий и на ниво затвор, сега трябваше да приложи за един цял народ.
• Гордост – Осуалд Сендърс е написал следното: „Не всеки човек може да носи пълна чаша. Бързото издигане често води до гордост и падение. Най-точният тест от всички е този да оцелееш просперитета.”

Йосиф беше добре подготвен за предизвикателствата на успеха и за отговорността, която трябваше да носи на гърба си. Бог го беше подготвил добре за нещата, които имаше за него. Самюел Радърфърд казва: „Слава на Бога за чука, за пилата и за огъня. Чукът ни оформя, пилата ни подостря, а огънят ни калява.” Йосиф премина през цялостната обработка и стана един добър инструмент в Божията ръка. Колко от вас желаят да бъдат добър инструмент в Божията ръка? Пригответе се за чука, пилата и огъня!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.