Световен конгрес на Обединени библейски дружества насърчи любителите на Писанието

0

В периода 12-18 октомври, в град Егмонд ан Зее (на 45 км от Амстердам), Ниделандия, се проведе Световният конгрес на Обединените библейски дружества (United Bible Societies). Конгресът беше първоначално насрочен за 2021 г, за да съчетае отбелязванет…

Световен конгрес на Обединени библейски дружества насърчи любителите на Писанието
В периода 12-18 октомври, в град Егмонд ан Зее (на 45 км от Амстердам), Ниделандия, се проведе Световният конгрес на Обединените библейски дружества (United Bible Societies). Конгресът беше първоначално насрочен за 2021 г, за да съчетае отбелязването на 75 г. от основаването на Обединените библейски дружества (1946 г.). 

 

През 1946 г., веднага след края на Втората световна война, дванадесет национални библейски дружества се събират и дават началото на Обединените библейски дружества. След войната е особено необходимо да се даде пример как представители от различни нации могат да работят заедно, обединени от общата мисия за разпространение на Библията. Поставят се нови основи с акцент върху единството, което само Христос чрез словото Си може да даде. 

 

Към момента Обединените библейски дружества обединяват 150 отделни дружества, работещи в повече от 240 страни и отделни територии. Служейки на основните църкви и деноминации те превеждат, издават, разпространяват и подпомагат хората в опознаването на Библията. Освен това организацията има водеща роля в превеждането на Библията в световен мащаб, като повече от 70% от съществуващите пълни преводи на Библията са извършени от Обединените библейски дружества. Българското библейско дружество, основано през 1993 г., е прието за пълноправен член на организацията през 2012 г. 

 

Възползвайки се от възможността за първо събиране от подобен мащаб след пандемията от COVID-19, представителите на различните национални библейски дружества, както и служителите на Обединените библейски дружества, изразиха своята радост от това да бъдат отново заедно и да се насърчат взаимно. Българското библейско дружество беше представено от изп. директор Радослав Апостолов. 

Мото на конгреса беше текстът: „Всичко това е от Бога, Който ни помири със Себе Си чрез Иисус Христос и ни даде да служим на помирението.“ (2 Кор. 5:18 НП).  Следвайки призива на Христос даден във Великото поръчение (Мат. 28:18-20), библейските дружества, разпространявайки Библията, спомагат за постигане на помирение във вертикална посока между човека и Бога, но също и в хоризонтална — между отделните хора, организации и цели нации. 

 

На конгреса беше представен новият световен генерален директор пастор Дирк Геверс. Той произхожда от средите на библейските дружества, като е бил дългогодишен изп. директор на Библейското дружество в Република Южна Африка. Беше споделена информация относно библейското дело в различни части на света, в това число и в страните с преобладаващо мюсюлманско население, а също и на други трудни места. 

 

В световен мащаб беше споделена следната информация. От периода на последния световен конгрес (май, 2016 г.), са завършени преводи на Библията или части от нея на 376 езика, употребявани от 3.2 млрд души, включително и 30 жестомимични езика, използвани от 6 млн души. За същия период в печатниците на UBS в Бразилия, Колумбия и Южна Корея са отпечатани 1 млрд Библии на най-различни езици. Това означава, че към момента има пълни преводи на Библията на 733 езика (5.9 млрд души), Новият Завет е достъпен на 1622 езика (786 млн души), а отделни части от Библията – на 1255 езика (457 млн души). Без собствен превод на Библията или части от нея все още са 3776 езика и езикови групи (201 млн души).

 

Специално внимание беше обърнато на млади хора (до 30 г.) от различни национални библейски дружества като потенциалните следващи водачи на национално и световно ниво. 

 

Конгресът завърши с тържествена заключителна церемония и молитва Бог да благослови разпространението на словото Си в разнообразния контекст, в които работят националните дружества така че това слово да достига до сърцата на хората и да им разкрива спасителната истина за Христос.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.