Презвитери, арестувани поради закона

0
Презвитери, арестувани поради закона

Презвитери, арестувани поради закона

ИНДИЯ: Презвитери, арестувани поради закона против обръщане към християнството

Редица презвитери в щата Утар Прадеш бяха арестувани и задържани без гаранция съгласно щатския закон против обръщане към християнството през последните няколко месеца.

Полицията арестува и изпрати в затвора Нанду Натаниел и съпругата му Савита Сингх в началото на миналия месец.

Брат Нанду е презвитер в независима църква от 12 години. На 3 октомври той ръководил неделната църковна служба, когато полицейски екип спрял поклонението и отвел него и съпругата му в полицейския участък в Котвали, където били арестувани по обвинения за обръщане към християнството и изпратени в районния затвор в Азамгарх. Гаранцията е отказана на два пъти.

Арестът на Нанду следва този на друг презвитер в Утар Прадеш, на име Рамчанд, който беше задържан през август по обвинения за обръщане към християнството.

Брат Рамчанд водил молитвено събрание, когато група местни фанатици заедно с екип от цивилни полицаи се появили и му казали, че искат да знаят повече за Исус Христос. Те си тръгнали, но малко след това пристигнал друг екип от офицери и обвинили презвитера в опити за обръщане към християнството. Рамчанд бил арестуван. Два опита да се осигури гаранция бяха неуспешни, въпреки че адвокатът му сега кандидатства за гаранция към Върховния съд на Аллахабад.

Също така в затвора е презвитера Шаям Сундхар, който беше задържан по силата на закона против обръщане към християнството през септември. Многократно е бил заплашван от местни фанатици. По същия начин молбите му за гаранция са отхвърлени.

Четирима други пастори също са в затвора в Утар Прадеш: Шакил Абрахам, Виджендър Раджбар, Раджеш Раджбар и Абхисаик Раджбар.

(Източник: партньори на Release International)

Християнски медицински сестри бяха освободени под гаранция

През август помолихме поддръжниците да се молят за християнките медицински сестри Мариам Лал и Навиш Арудж, които били обвинени в „оскверняване на Корана“, след като изпълнили инструкциите на своя ръководител да премахнат ислямските стикери от болницата им във Фейсалабад, Пакистан.

В безпрецедентно съдебно решение, пазено в тайна в продължение на два месеца, за да се избегне реакцията на ислямистите, се смята, че съдия от първоинстанционния съд ги е освободил под гаранция.

Това е безпрецедентно решение, от който и да е съд върху дело за богохулство“, каза адвокатът Атиф Джамил Паган пред „Морнинг Стар Нюс“.

И двете жени в момента са на безопасно място“, – каза Паган. „Те са много щастливи и облекчени след тази победа в съда и ние сме оптимисти, че съдът ще ги освободи от обвинението, след като делото приключи.“

(Източник: Morning Star News)

Молитвени нужди:

* Бог да бъде близо до всички затворени презвитери в Индия, споменати по-горе, и да ги защити.

* Молбите им за пускане под гаранция да бъдат приети и те бъдат освободени възможно най-скоро.

* Обвиненията срещу презвитерите да бъдат свалени.

* Молете се пакистанските закони за богохулство в раздел 295-B, с които широко се злоупотребява, да бъдат отменени.

Благодарности:

* Благодарим на Бога за отговорените молитви за освобождаване под гаранция на медицинските сестри Мариам Лал и Науиш Арудж. Молете се обвинението срещу тях да бъде свалено и след приключване на делото те да могат да живеят в безопасност.

* Слава на Бога за отдадеността на съдията от първоинстанционния съд за справедливост. Молете се за другите в съдебната система да последват примера и да не се плашат от екстремисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.