СУДАН – Мъж влиза в църква и започва да я разрушава

0

Souther Sudanese children rehearse their dance routine to be performed at half time during South Sudan's national football team match with Kenya as part of the independence day celebrations.

Точно това се случи миналия вторник в църква в Хартум, столицата на Судан. Мъжът е местен чиновник; той влезе в една от сградите към църквата и започна да я руши – без обяснение или документи. Молете се за нашите братя и сестри в Хартум, нека те познаят Божия мир и закрила. Тази църква не за пръв път е подложена на гонения. И други нейни сгради са били разрушавани или повреждани, тъй като през 2013 г. инвеститори „купили“ земята без съгласието на църквата. Църковната земя била „продадена“ от комисия, съставена от правителството. Тази комисия не била призната от църквата – нито пък от съда, който я обявил за незаконна. Нападението над църквата от миналата седмица е различно, защото този път за него е отговорен държавен чиновник, а не инвеститорите. Няколко членове на църквата са арестувани заради протестите си срещу принудителната продажба на църковните сгради. В последствие обвиненията срещу презвитер Хафез Менгисто, свързани с опита му да защити църквата си, бяха свалени. Други бяха обвинени в нарушаване на реда и възпрепятстване на полицията, и бяха глобени.

  • Молете се Бог да даде справедливост на църквата, а членовете й да имат безопасно място, където да се събират свободно.
  • Специално се молете за мъдрост за презвитерите, сред които е и презвитер Хафез. Молете се ясно да чуват гласа на Исус.
  • Молете се Бог да укрепява и поддържа Своя народ в Судан въпреки продължаващите гонения. Молете се те да бъдат като „напоявана градина“ в „изгорена от слънцето земя“ (Исая 58:11), което да привлече мнозина да познаят Христа.

Новини: Продължавайте да се молите за двамата суданци и мъжа от Чехия, обвинени в тежки престъпления, които могат да им донесат смъртна присъда. При последното разглеждане на делото в Хартум на 9 януари съдът чу свидетелски показания за това как Абдулмонем Абдумаула е помогнал на студент от Дарфур, и как той е свързан с него и с другите двама обвиняеми,Хасан Абдурахим и Петр Яшек – което е ключова информация по делото. Очаква се съдът да вземе решение на 23 януари. Молете се те да бъдат оправдани. Обвиненията срещу четвъртия подсъдим, презвитер Коуа Шамал, вече бяха отхвърлени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.