НИГЕРИЯ: Селяни християни са убити при нападения на фулани

0

НИГЕРИЯ: Селяни християни са убити при нападения на фулани

Молим ви, молете се спешно за нашите братя и сестри в Нигерия, където броят на убийствата на християни не показват признаци на спад.

Десет вярващи загубиха живота си в неделя, 10 септември, когато войнстващи фулани и други терористи извършиха нападение в село в окръг Мангу в щата Плато.

Миналия петък беше съобщено, че фулани са убили 15 християни в щата Кадуна. Атаката срещу село Догон Нома, окръг Каджуру, дойде на фона на разкритията, че подобни атаки са довели до смъртта на 23 пастори и затварянето на 200 сгради за поклонение в Кадуна през последните четири години, съобщи Morning Star News (MSN). Освен че са убили 15, нападателите са отвлекли 32 християни от село Догон Нома, казаха местни жители.

Атентатът в Плато, срещу село Кълбен, стана само седмици, след като в щата бяха убити общо 27 вярващи. На 14 август в окръг Рийом, фулани и други нападнаха общинска гимназия (BECO Comprehensive School) в село Куи, убивайки двама християнски учители, Руанг Данладни и съпругата му, Сандра Данлади и раниха двама други членове на християнския персонал, каза Джеремия Ням, местен жител.

„Те бяха в училището и преподаваха на учениците си, когато въоръжени пастири фулани ги застреляха и убиха“, каза Ниам в текстово съобщение до MSN. „Заместник-директорът на училището също беше прострелян и ранен от пастирите.“

В окръг Баркин Лади въоръжени пастири и терористи нахлуха на 10 август две предимно християнски общности, Баниит и Раогот, предградия на Хейпанг близо до летище Джос, на 10 август, убивайки 21 християни и ранявайки други седем, казаха местни жители.

Съобщава се, че в село Нчия в окръг Мангу, друга предимно християнска общност, пастири и други терористи са убили четирима вярващи, докато са спали на 7 август.

„Асоциацията за развитие на Муагавул“ (MDA) потвърди убийството на четиримата селяни „от предполагаеми нашественици фулани“.

Жителите отправиха сигнали за помощ към службите за сигурност, но те пристигнаха, след като нападателите си тръгнаха, се казва в изявление за пресата на MDA.

„Военните не успяха да предприемат спешни стъпки, за да отблъснат пастирите-убийци, докато не успеят в подлата си постъпка, което ни накара да повярваме, че те не са там, за да защитят нашите невъоръжени хора“, заявиха служители.

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Местните власти в китайската провинция Гуангдонг официално забраниха „Библейската реформирана църква“ в Гуанджоу, която беше жестоко преследвана от години заради отказа си да се присъедини към санкционираното от държавата църковно движение.

Много скорошни случаи показват, че китайското правителство прилага единен подход за потискане на домашните църкви в различни региони. Местните бюра по гражданските въпроси в няколко провинции издадоха съобщения за забрана на събранията.

ХВАЛА И МОЛИТВА:

* Молете се за всички засегнати от последните убийства и отвличания в Плато и Кадуна.

* Молете се за край на насилието, което се извършва срещу християнските общности в северна и централна Нигерия в продължение на много години.

* Благодарим на Бог за свидетелството на Библейската реформирана църква в Гуанджоу, която беше подложена на силен натиск от властите. Молете се за Неговата защита, както и за мъдрост за ръководителите на църквата.

(Източници: ChinaAid; Morning Star News)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.