СУДАН – Има опасения за екзекуция на подсъдимите християни

11

Souther Sudanese children rehearse their dance routine to be performed at half time during South Sudan's national football team match with Kenya as part of the independence day celebrations.

На трима християни от Судан и един вярващ от Чехия предстоеше да се явят в съда в Хартум този понеделник. Ако са обвинени, може да ги грози екзекуция.

Молете се Божият мир да бъде над нашите братя, презвитер Хасан Абдурахим и Коуа Шамаал, Абдулмонем Абдумаула и Петр Яшек.

Суданските власти обвиняват четиримата мъже в това, че са финансирали бунтовнически движения в области като Дарфур и Южен Кордофан, и ги съдят за най-малко седем престъпления. Две от обвиненията – „водене на война срещу държавата“ и шпионаж, могат да им донесат смъртна присъда. Техният случай беше повдигнат в Европейския парламент чрез резолюция, подписана от няколко от членовете.

Судан продължава да бъде страна, в която е трудно да си християнин. Миналата неделя шестима вярващи бяха арестувани в Уад Медани, в източно-централната част на Судан, защото отказаха да предадат на правителството училище, управлявано от църквата. В последствие и шестимата бяха пуснати под гаранция. Междувременно пет църкви в Хартум от различни деноминации бяха уведомени, че сградите им ще бъдат разрушени, а земята е „предназначена за инвестиция“.

  • Молете се без значение какво решение е взел съдът, Бог да изпълва Хасан, Коуа, Абдулмонем и Петр със Своя мир и благодат.
  • Молете се съдиите, назначени по делото, да съдят справедливо, и обвинените скоро да бъдат освободени.
  • Молете се в това време на растящи гонения християните в цял Судан да устоят във вярата си и да уповават само на Бога.

Новини: Благодарете на Бога за това, че 21 от ученичките в Нигерия, отвлечени от Боко Харам в Чибок, са били освободени, както съобщи говорителят на президента Мухамаду Бухари. Освобождението им е резултат на интензивни преговори между правителството и ислямистките бунтовници. Би Би Си съобщава, че повечето от освободените момичета имат бебета. От правителството отричат твърденията, че освобождаването на момичетата е част от сделка, при която арестувани бунтовници са били пуснати на свобода. Молете се Бог да изцели и възстанови момичетата – както емоционално, така и духовно – и се молете за бързото освобождаване на останалите момичета от Чибок, които остават в плен, за които се смята, че броят им е близо 200.

11 thoughts on “СУДАН – Има опасения за екзекуция на подсъдимите християни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.