УНИЦЕФ: хиляди деца мигранти преминават сами през границите на Европа

4

Стотици непридружени деца все още преминават през Югоизточна Европа, въпреки официалното затваряне на границите, но малко се знае за тяхната съдба: това съобщава УНИЦЕФ, като припомня, че „твърде често непридружените деца се „промушват през пролуките“ на системата за закрила на малолетни и остават незабелязани, не са регистрирани и не са проследявани.

В противовес на затварянето на границите, на рестриктивните миграционни политики и на споразуменията, непридружените деца продължават да поемат големи рискове, за да продължат пътя си към Западна Европа. Като прибягват до трафиканти, някои от децата преминават през Западните Балкани, а други избират алтернативни пътища.

От момента, в който е затворен преходът на мигрантите през Западните Балкани, броят на децата, пристигащи в България се е увеличил пет пъти – от 193 през месец март, на 906 през месец август, като 50% от тях са били непридружени. В началото на септември, две деца са загинали и други две са изчезнали, след като лодката им се е преобърнала при опита да преминат през река Дунав при Румъния. От месец юни 2016, УНИЦЕФ отбелязва, че 250 бежанци и мигранти са продължили да пристигат в Сърбия всеки ден и 37% от тях са деца. В края на септември, до 60% от непридружените деца, регистрирани в Гърция, са били все още в списъка на чакащите за получаване на настаняване.

УНИЦЕФ припомня на държавите техните „задължения да наблюдават онова, което се случва с непридружените деца и да се уверят, че политиките и националните закони гарантират висшия интерес на децата“.

4 thoughts on “УНИЦЕФ: хиляди деца мигранти преминават сами през границите на Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.