„Шифърът на Леонардо” и Библията

0

7053060_400_300

Няколко от грешките на Дан Браун във фантастичния роман „Шифърът на Леонардо”

„Шифърът на Леонардо”: Исус е пророк, според най-ранните исторически източници, който е обявен за божество от Никейския събор (325г.).
Библията: Исус е наречен „Бог” (гр. теос) 7 пъти в Новия Завет. Той е наречен „Господ” (господар – гр. куриос) с преднамерено вложен смисъл на божественост множество пъти. Никой от сериозните историци не се съмнява в истинността на тези Библейски текстове като доказателство за божествеността на Христос много преди Никейския събор.

„Шифърът на Леонардо”: Ръкописите от Мъртво море и ръкописите Наг Хамади са най-ранните Християнски документи.
Историята: Ръкописите от Мъртво море са еврейски документи и в тях няма абсолютно нищо за Християнството. Няма доказателство, че който и да е от ръкописите Наг Хамади е съществувал преди края на 2 в., освен може би Евангелието от Тома.

„Шифърът на Леонардо”: „Една особено тревожна тема се повтаря постоянно в [Гностичните] евангелия”. Мария Магдалена … По-точно, женитбата и за Исус Христос” (стр. 244)
Историята: Гностичните евангелия, колекция от анонимни творби които смесват псевдо-гностични идеи с езотерична духовност, не говорят абсолютно нищо относно женитба между Мария и Исус.

„Шифърът на Леонардо”: „Библията, такава каквато я познаваме днес, е съставена от езическия римски император Константин” (стр. 231)
Историята: Библията не е съставена от император Константин, който умира през 337г. Старият Завет съществува преди рождението на Исус. Книгите на Новия Завет, въпреки че започват да бъдат събирани около 90-100г., не са формализирани в канон до 393-397г. (след смъртта на Константин).

„Шифърът на Леонардо”: „Царската линия на Исус Христос е записана до най-малък детайл от множество историци” (стр. 253).
Истината: В коментара си относно „историците”, Дан Браун използва четири книги от Маргарет Старбърд, Майкъл Бейгънт, Ричард Ли, Хенри Линкълн, Лин Пикнет и Клив Принс. Никой от тях не е историк. Старбърд е защитил магистратура по литература и немски език. Бейгънт има бакалавърска степен по психология и в момента защитава магистратура по мистицизъм. Ли е писател. Линкълн е бивш говорител по BBC. Пикнет и Принс са окултисти, изследващи паранормални и НЛО прояви.

„Шифърът на Леонардо”: Леонардо Да Винчи дава следния коментар за Новия Завет: 1) „Много практикуват заблуди и фалшиви чудеса, заблуждавайки неуките тълпи” и 2) „Сляпото незнание ни заблуждава. О, смъртни, отворете очите си!” (стр. 231).
Истината: Тези коментари нямат нищо общо с мнението на Да Винчи относно Библията. Първият коментар се отнася за алхимиците, които твърдели, че могат да превърнат олово в злато. Вторият коментар, в контекст, се отнася за глупостта на това, което той нарича човешките „лични мнения,” „похотливи радости” и „напразно разточителство”. Браун целенасочено цитира написаното от Леонардо, преобразявайки го на атеист, който отрича Библията. Това е напълно в противоречие с цялото творчество и вярата на Да Винчи.

„Шифърът на Леонардо”: Еврейската тетраграма YHWH—името на Бога – произлиза от Ехова, хермафродитен физически съюз между Ях (мъжки род) и пре-евритското име на Ева, Хавах” (p. 309).
Истината: YHWH не произлиза от Ехова, тъй като последният е много по-късен термин. Браун греши, защото Ехова произлиза от YHWH. Ехова е латинизирана форма на тетраграмата формирана около 16в. чрез добавянето на гласните „а,” „о” и „а” (YеHоWаH) Това са същите съгласни като в името Адонай (Господ мой). А името Хавах не е пре-евритско. То еврейската форма на името „Ева”, използвана в Стария Завет.

„Шифърът на Леонардо”: Константин „поръчал и финансирал нова Библия, която умишлено пропуска евангелията, които говорят за човешките черти на Христос, а разкрасява евангелията които говорят за божествеността на Му. Най-ранните евангелия са обявени за незаконни, събирани и изгаряни.” (p. 234).
Истината: 1) Константин не е финансирал „нова” Библия. Той моли Евсевий (епископ на Картаген) да направи 50 копия на вече съществуващи и приети книги. 2) Няма доказателство, че Константин или който и да е друг е „разкрасил” Матей, Марко, Лука или Йоан. 3) Няма евангелията, които са били изгорени от Константин или по негова заповед. 4) Няма по-стари евангелия от Матей, Марко, Лука или Йоан. 5) Четирите Евангелия ясно описват Христос като човек според Християнската доктрина, че Той е 100% Бог и 100% човек едновременно.

„Шифърът на Леонардо”: Полово общение чрез между мъжа и жената, чрез което те стават духовно цяло, било отхвърлено като срамен акт от Църквата с цел преобразование на езическите религии и култове, използващи храмови проститутки.
Библията: Брачното легло е чисто и неосквернено (Евр. 13:4). Половото общуване е нормална част от брачния живот, без който бракът не може да съществува.

„Шифърът на Леонардо”: „Всяко евангелие, което предава земните аспекти на живота на Христос, е отстранено от Библията” (p. 244).
Библията: Евангелията в Новия Завет ясно представят множество „земни” характеристики на Христовия живот като физически недостатъци (глад, слабост и смърт), емоции (любов и гняв) и взаимоотношения (майка, приятели и последователи).

„Шифърът на Леонардо”: Поколнението на Леонардо пред богини и пред женската красота може да се види в картината Мона Лиза. Това име произлиза от две египетски божества: бога Амон и богинята Изис , „чиято древна пиктограма е наричана Л’иза. Титлата Мона Лиза е всъщност „анаграма на божествен съюз между мъжа и жената” (p. 121).
Истината: Леонардо Да Винчи дори не е наименувал тази картина. Всъщност, той не е наименувал нито една от картините си. Мона Лиза е каталогизирана от Джиорджио Васари в книгата му „Животът на художниците” (1550). Той е, който пръв нарича картината с добре познатото й днес име: Мона Лиза, което означава Мадам Лиза и вероятно се отнася за г-жа Лиза Герардини дел Джикондо, съпруга на благородника Франциско дел Джикондо. Оттук и второто име на портрета й: Джиконда.

„Шифърът на Леонардо”: Светият Граал е бил махнат от Светото писание по заповед на Константин.
Истината: Светият Граал влиза в християнската митология през ХІІІ в. покрай артурианските легенди, разказани от Кретиен дьо Троа. Историята за потира, събрал кръвта Христова, произлиза от келтските легенди, които разказват за юнаци, търсещи скъпоценни съдове.

„Шифърът на Леонардо”: В Евангелието на Мария Магдалена ясно пише, че Христос е целувал разкаялата се блудница по устата. Следователно двамата са били женени.
Истината: В оригиналния текст думата, която казва кое е мястото, по което е била целувана Мария Магдалена, не се чете. Но дори и да е било по устните, това не доказва сексуална връзка. Със същия успех това може да е било израз само на духовно общение.

„Шифърът на Леонардо”: Църквата унищожила култа към Великата богиня майка.
Истината: Християнството видоизменя култа към Великата богиня майка с Богородица, която получава многозначителни титли като “Царица на Рая” и “Свободна от всички грехове”.

„Шифърът на Леонардо”: Мария Магдалена е изобразена вляво от Христос на “Тайната вечеря” от Леонардо да Винчи.
Истината: Около Христос са изобразени 12 души и ако един от задължителните апостоли липсваше на стенописа, това отдавна щеше да направи впечатление. Фигурата вляво от Иисус е идентифицирана като любимия му ученик Йоан. По време на италианския Ренесанс било модерно художниците да го рисуват като младеж без брада.

„Шифърът на Леонардо”: Ранните християни откраднали датата на Рождество Христово, титлата “Божи син”, историята за рождеството от девица, погребването в каменна гробница и възкресението на третия ден от митовете за божеството Митра.
Истината: Ако беше спрял до датата на Рождество Христово, щеше да е коректен.

„Шифърът на Леонардо”: Готическата архитектура е създадена от тамплиерите, за да запазят по-добре тайните на свещената женственост. Същото се отнася за кръглите църкви, които изразявали езическа принадлежност.
Истината: Тамплиерите са били войници и банкери, не строители. Техните църкви и крепости се отличават със забележителна архитектурна простота. Поръчители на скъпи проекти като готическите катедрали са били католическите епископи. Що се отнася до кръглите църкви, християните са смятали кръга за символ на съвършенството на Бога и Вселената. С тази форма е храмът “Темпието”, проектиран от Браманте за папа Юлий ІІ на мястото, където е разпънат свети Петър.

„Шифърът на Леонардо”: Олимпийските игри са основани в чест на богинята Венера.
Истината: Олимпийските игри са основани в чест на Зевс и героя Пелопс. Венера е римска богиня, ние си имаме Афродита.

„Шифърът на Леонардо”: Орденът на Сион пази тайната на Христовото потомство от 1099. В него са членували хора като Леонардо да Винчи, Исак Нютон и Виктор Юго.
Истината: Орденът на Сион е създаден през 1956 от Пиер Плантар и Андре Боном. Цитираните “Тайни досиета” на организацията са фалшификат. По времето на тамплиерите е съществувал монашеският Орден на Сион, но той изчезва след ХІІ в.

„Шифърът на Леонардо”: Пирамидата пред Лувъра съдържа 666 стъклени панела.
Истината: Пирамидата пред Лувъра съдържа 673 стъклени панела. 603 са с форма на диамант, а останалите 70 са триъгълни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.