Преследваната Църква в Китай, Мексико, Азербайджан

4

Китай – Правителството налага нови регулации на „незаконните“ домашни църкви
По данни на VOM, пасторите на някой китайски домашни църкви са изправени срещу нови ограничения. Пасторите трябва да представят на полицията седмични отчети описващи подробно местата, където се провеждат събранията и броя на посетителите. Ако пасторите плануват пътуване извън населеното си място, трябва да опишат своя маршрут, като са ограничени с кратки пътувания. Ако пасторите не изпратят своя отчет и полицията не успее да се свърже с тях, те ще бъдат задържани. Източниците на VOM смятат, че тези ограничения са насочени главно към по-големите домашни църкви, които са организирани под определено наименование, и открито обявяват и провеждат своите събрания. Домашните църкви, които извършват дейност извън официалната държавна църква, са незаконни съгласно китайския закон. Поради бързия растеж в развитието на домашните църкви през последните години, правителството се опитва да се пребори с тези църкви. Да се молим за домашните църкви в Китай, и по-специално за тези, които са обект на новите регулации и да се молим Бог да дава мъдрост на техните църковни водачи.

Мексико – Изгонени християни се завръщат в общността си
Тридесет и двама християни от Чиапас, Мексико, споделят, че са готови да се завърнат в общността, където техни съседи са унищожили техните домове и са заграбили добитака им. Бежанците са напуснала мястото през януари 2010, след като насилствено са били изгонени от група от около 200 души. Християните са провеждали своите богослужения в един от домовете в продължение на около година, понеже същата недоволна група по-рано е унищожила техния молитвен дом. Хората от общността са били недоволни, че християните не са допринасяли или участвали в религиозния фестивал по надпиване провеждан в техния град. Християните са подали жалба в съда, искайки да бъдат компенсирани за запалените им домове, като засега делото е без развой, поради предоставената им от правителството голяма къща в друг град. Християните са решили да се завърнат в общността си на 15 юни, със или без правителствена помощ. “Време е да се приберем в къщи,“ казат те, “и да спечелим другите за Христос, каквато и да е цената.“ Да се молим за тези християни и за многото други, които са били принудени да напуснат общностите си поради вярата си в Христос.

Азербайджан – Глоби и “профилактични разговори“ за Прайс Чърч
Двама християни от Прайс Чърч в град Сумгайт са били глобени за посещаване на “незаконно“ събрание в неделя, 15 май. Елчин и Афар Пашаев са били глобени със 190 долара за посещение на религиозно събрание на място различно от официалната регистрация на Прайс Чърч, съгласно Кодекса за административни нарушения. Около 40 членове на църквата са били събрани в ресторант “Синьото Езеро“ за тяхното неделно богослужение, което е било прекъснато от полицията около 11:30 сутринта. “Полицията записа имената на всички присъстващи; след това всички бяхме закарани с автобус до сградата на полицията,“ споделя един от християните пред Forum 18 News. Само Елчин и неговата съпруга Афар са били глобени, но Вътрешното министерство съобщава, че полицията е провела “профилактични разговори“ с другите членове на църквата. През последните години държавният контрол на религиозните дейности рязко се увеличава в Азербайджан. Поправки в Закона за вероизповеданията през 2009 г. въведоха наказания за извършване на религиозна дейност, която не е изрично упомената от държавата. Да се молим за църквата в Азербайджан.

4 thoughts on “Преследваната Църква в Китай, Мексико, Азербайджан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.