Псалом 102

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 
Тема и структура на псалома
“Псалом на Давид.” Несъмнено този псалом е написан от Давид, защото разпознаваме неговия уника…

Псалом 102

Псалом 102

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид.” Несъмнено този псалом е написан от Давид, защото разпознаваме неговия уникален стил. Изглежда тази песен трябва да бъде отнесен към по-късния период от живота на Давид, когато той е имал по-силен усет за ценността на прошката, защото е осъзнавал греха повече, отколкото в младите си години. Неговото ясно усещане за крехкостта на човешкия живот, както и благодарността и възхвалата му към Бога, свидетелстват за това, че авторът на псалома вече не е бил млад, когато го е писал. Както някои алпийски върхове се издигат високо над другите, така и сред псалмите има такива, които се извисяват над останалите. Този Псалом 102 е като Монте Роза (планински масив в източната част на Пенинските Алпи, където се издига най-високият връх в Швейцария и тази част на Алпите - бел. ред.) на божествената планинска верига от възхвала, който свети по-ярко от всички останали. Той е като ябълково дърво в гората, чиито плодове са много по-сладки и ароматни от плодовете на другите дървета, защото са узрели под слънцето на Господната милост. Това е отговорът на човека на Божиите благословения, неговата Песен на планината в отговор на Проповедта на планината на Изкупителя. Навуходоносор възхвалява своя идол с флейти, арфи, тръби, псалтири, цимбали и всякакви други музикални инструменти, а в своята прекрасна композиция Давид събужда всички мелодии на небето и земята за прослава на единствения жив и истински Бог. Преди тълкуванието на този псалом, бих искал да отбележа, че едва ли е възможно в пълна степен да се отдаде дължимото на една толкова възвишена творба. Пристъпвайки към тази приятна задача, призовавам на помощ всички сили на моята душа, но, уви, душата ми е ограничена, а умствените ми способности са твърде недостатъчни за това начинание. Псаломът съдържа толкова много неща, че и хиляди пера не биха могли да ги напишат. Това е едно от онези всеобхватни писания, които са Библия сами по себе си; само този един псалом би могъл да бъде почти достатъчен за цяла църковна песнарка.

В началото (ст. 1-5) псалмопевецът възпява получените лично от него Божии милости, след което възхвалява величието на Господа, проявено в делата Му, извършени в полза на Неговия народ (ст. 6-19), и накрая призовава всички творения във вселената да се поклонят на Бога и заедно с него да благославят премилостивия Господ (ст. 20-22).”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук - www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.