Псалом 11

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом е озаглавен: “За първия певец. На осмострунен инструмент. Псалом на Давид”, кое…

Псалом 11

Псалом 11

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Този псалом е озаглавен: “За първия певец. На осмострунен инструмент. Псалом на Давид”, което почти съвпада със заглавието на Псалом 6, който вече разгледахме, и читателят би могъл да си припомни коментара към него. Споменаването на числото 8, според арабския превод, е свързано с края на света, който ще настъпи на осмия ден, и идването на Месия. Но дори да не приемем такова тълкувание, все пак можем да четем тази песен на скърбящата вяра, мислейки за идването на Онзи, Който ще смаже притеснителя. Темата на псалома ще е още по-ясна, ако го озаглавим: ДОБРИ МИСЛИ В ЛОШИ ВРЕМЕНА. Предполага се, че той е написан по времето, когато Саул преследваше Давид и неговите поддръжници.

В ст. 2 и 3 Давид отправя молба към Господа, оплаквайки се от беззаконието, властващо във времето, в което живее. В ст. 4 и 5 той обявява присъди над горделивите предатели. В ст. 6 самият Господ изказва гнева Си над потисниците. Чувайки това, псалмопевецът възпява Божията вярност и грижата Му за Неговия народ (ст. 7 и 8) и накрая (ст. 9) отново се оплаква, както в началото, от ширещото се безчестие. Нека душите, които живеят в Мосох и странстват в Кедарските шатри (Псалми 119:5-7 – бел. ред.), четат и пеят тези свещени редове със смирена тъга и силно доверие в Бога.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.