Младежка организация с кампания за активна евтаназия в Норвегия

0

Младежкият клон на Human-Etisk Forbund  провежда кампания, наречена "Оставете ме да умра!"

 

Human-Etisk Forbund (Норвежката хуманистична асоциация) (HEF) заявява на уебсайта си, че се е „въздържал от заемане на поз…

Младежка организация с кампания за активна евтаназия в Норвегия
Младежкият клон на Human-Etisk Forbund  провежда кампания, наречена "Оставете ме да умра!"

 

Human-Etisk Forbund (Норвежката хуманистична асоциация) (HEF) заявява на уебсайта си, че се е „въздържал от заемане на позиция относно евтаназията, но призовава за широк информиран дебат по темата“. 

 

Организацията започна кампания тази есен, за да постави активната евтаназия отново на дневен ред в Норвегия. Кампанията изрично насърчава легализирането на активната евтаназия, така че пациентите да могат да сложат край на живота си „при собствените си условия“. Младежката организация смята, че активната евтаназия е „по-хуманен начин за сбогуване с близките“, тъй като „алтернативата на активната евтаназия е самоубийството“.

 

От организацията не уточняват дали подкрепят само евтаназията (когато лекар сложи край на живота на пациент) или и асистираното самоубийство (когато пациентът сам си прилага отровата). В момента и двете практики са забранени от наказателното законодателство в Норвегия. Разрешена е само пасивна евтаназия. В този случай лекарят вече не предоставя лечение.

 

„Ние от Humanistisk Ungdom вярваме, че правото да контролираш собствения си живот е важно и че държавата трябва да вземе мерки хората с хронични заболявания да получат възможност да решават за собствения си живот“, завършва прессъобщението.

 

Според лидера на Humanistisk Ungdom, Кристина Уилямсън кампанията за легализирането на активната евтаназия ще предизвика HEF да вземе ясна позиция по въпроса. „Те трябва да са достатъчно уверени, за да заемат позиция“, смята тя.

 

Уилямсън смята, че смъртта е табу, за което хората не искат да знаят, но трябва да се говори за това. Според нея диалогът може да направи смъртта по-малко страшна.

 

Кристиан Ломсдален, ръководител на организацията майка Human-Etisk Forbund, приветства дебата, заявява Vart Land. „Надявам се, че младежите ще успеят да поставят активната евтаназия на дневен ред в обществения дебат“, казва той пред вестника. Ломсдален подчертава, че на младежкия клон е позволено да заеме позиция по въпрос, по който организацията майка не е взела отношение. 

 

CNE NEWS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.