Псалом 14

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид.” Това заглавие не посочва повода за написването на псалома. Много е вероят…

Псалом 14

Псалом 14

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Псалом на Давид.” Това заглавие не посочва повода за написването на псалома. Много е вероятно, подобно на Псалом 23 (по слав.), с който имат някои сходства, той да е написан във връзка с пренасянето на ковчега Господен на святия хълм Сион. Уточняването на това кой има право да носи ковчега беше изключително важно, тъй като първия път Давид не успя да го пренесе в Сион поради неправилните действия на някои хора, които нямаха право да се докосват до ковчега. При втория опит царят беше по-внимателен и не само че нареди да го носят левитите, които бяха избрани от Бога за това (Първо Летописи 15:2), но и го остави в дома на благословения от Господа Овид-Едом, който с многото си синове служеше в Божия дом (Първо Летописи 26:8,12). В духовен смисъл този псалом е описание на Божия човек, чийто земен дом е Църквата и който ще живее в небесния Господен дом завинаги. Това се отнася най-вече за Исус, съвършения човек, а чрез Него и за всички, които по благодат се преобразяват в Неговия славен образ.

Първият стих поставя въпрос, а останалите стихове му отговарят, затова ще наречем този псалом: ВЪПРОС И ОТГОВОР.”

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.