Папата прие делегация от Евангелската църква

8

„Единството се изгражда стъпка по стъпка“, това каза папа Франциск на срещата си със своя приятел Джовани Траетино, пастор на Евангелската църква на помирението, който прие във Ватикана заедно с други шестима пастори. „За да отвърнем на визитата на папата преди две години в Казерта, пожелахме да укрепнем в диалога, давайки общ хоризонт на нашите срещи т.е. вдигайки профила на нашия отговори и идвайки при папата като духовно семейство“, посочи пастор Траетино.

Срещата премина в братска атмосфера. Преди да се настанят в малката зала до входа на религиозен дом „Санта Марта“, гостите на папата отправиха кратка молитва с „Отче наш“, държейки се всички за ръка. Пръв към папата се обърна неговия приятел пастор Траетино, който благодари за възможността и затова как, благодарение на тези срещи, през последните години „напредна неочаквано диалогът между църквите“. Пасторът подчерта, че „водещото намерение на Евангелската църква на помирението е именно това да помири изгубените, да помири християните и да помири света“. В този диалог – призна пасторът – „все по-близо и приятелски разпознахме всемогъщата ръка на Господ“.

В поетия път – отбеляза накрая пасторът – „от решаващо значение ще бъде да се помирим благодарение на нашите общи корени“, по-специално учението на Църквата, апостолите и отците. „Уверени и благодарни сме, че по този папата е наш брат и съюзник“, завърши пастор Траетино.

От своя страна папа Франциск подчерта, как някой от направените стъпки – като тези направени с валденците и срещата с патриарх Кирил – „са неща, които почувствах в сърцето и направих спонтанно. Единството се гради стъпка по стъпка. Вървейки по пътя. Един търпелив и продължителен път“. Папа Франциск добави, че ако се пита кой е точния ден, в който ще се осъществи пълното единство, отговорът предвижда един определен ден: „този, след идването на Сина човечески“. Междувременно – припомни папата – „християните трябва да се молят, да се покаят за нещата, които не вършат добре и да вървят заедно“. Папа Франциск изтъкна, че е от съществено значение е готовността да се прощава. „Когато зад гърба си имаме лоши неща, трябва да се иска прошка. А прошката трябва да притежава Божия стил, който забравя всичко“.

Пред ватиканския официоз „Осерваторе Романо“ протестантският пастор сподели впечатленията си от срещата с папа Франциск. „За нас всичко това е благодат. Убеден съм, че папа Франциск даде тласък на църквата с няколко века. Това привилегировано отношение, бих казал дар от Провидението, с него, укрепи изключително много чувствителността към диалога в Евангелската църква. Чувствителност, която нарасна под действието на Светия Дух, но която папа Франциск спомогна, въплъщавайки я в днешната реалност“.

8 thoughts on “Папата прие делегация от Евангелската църква

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.