Папата прие делегация от Евангелската църква

„Единството се изгражда стъпка по стъпка“, това каза папа Франциск на срещата си със своя приятел Джовани Траетино, пастор на Евангелската църква на помирението, който прие във Ватикана заедно с други шестима пастори. „За да отвърнем на визитата на папата преди две години в Казерта, пожелахме да укрепнем в диалога, давайки общ хоризонт на нашите срещи т.е. вдигайки профила на нашия отговори и идвайки при папата като духовно семейство“, посочи пастор Траетино.

Срещата премина в братска атмосфера. Преди да се настанят в малката зала до входа на религиозен дом „Санта Марта“, гостите на папата отправиха кратка молитва с „Отче наш“, държейки се всички за ръка. Пръв към папата се обърна неговия приятел пастор Траетино, който благодари за възможността и затова как, благодарение на тези срещи, през последните години „напредна неочаквано диалогът между църквите“. Пасторът подчерта, че „водещото намерение на Евангелската църква на помирението е именно това да помири изгубените, да помири християните и да помири света“. В този диалог – призна пасторът – „все по-близо и приятелски разпознахме всемогъщата ръка на Господ“.

В поетия път – отбеляза накрая пасторът – „от решаващо значение ще бъде да се помирим благодарение на нашите общи корени“, по-специално учението на Църквата, апостолите и отците. „Уверени и благодарни сме, че по този папата е наш брат и съюзник“, завърши пастор Траетино.

От своя страна папа Франциск подчерта, как някой от направените стъпки – като тези направени с валденците и срещата с патриарх Кирил – „са неща, които почувствах в сърцето и направих спонтанно. Единството се гради стъпка по стъпка. Вървейки по пътя. Един търпелив и продължителен път“. Папа Франциск добави, че ако се пита кой е точния ден, в който ще се осъществи пълното единство, отговорът предвижда един определен ден: „този, след идването на Сина човечески“. Междувременно – припомни папата – „християните трябва да се молят, да се покаят за нещата, които не вършат добре и да вървят заедно“. Папа Франциск изтъкна, че е от съществено значение е готовността да се прощава. „Когато зад гърба си имаме лоши неща, трябва да се иска прошка. А прошката трябва да притежава Божия стил, който забравя всичко“.

Пред ватиканския официоз „Осерваторе Романо“ протестантският пастор сподели впечатленията си от срещата с папа Франциск. „За нас всичко това е благодат. Убеден съм, че папа Франциск даде тласък на църквата с няколко века. Това привилегировано отношение, бих казал дар от Провидението, с него, укрепи изключително много чувствителността към диалога в Евангелската църква. Чувствителност, която нарасна под действието на Светия Дух, но която папа Франциск спомогна, въплъщавайки я в днешната реалност“.

8 thoughts on “Папата прие делегация от Евангелската църква

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.