За исляма, християните и напрежението в Европа

0

За известно време изглеждаше, че напрежението около исляма в Европа сякаш е намаляло. Войната в Израел обаче върна исляма обратно в центъра на европейската политика.

 

Една от партиите в Швеция иска да събаря джамии. Ислямизацията на Шв…

За исляма, християните и напрежението в Европа

За исляма, християните и напрежението в Европа

За исляма, християните и напрежението в Европа
За известно време изглеждаше, че напрежението около исляма в Европа сякаш е намаляло. Войната в Израел обаче върна исляма обратно в центъра на европейската политика.

 

Една от партиите в Швеция иска да събаря джамии. Ислямизацията на Швеция продължава, твърди Джими Окесон. Според лидера на партията на шведските демократи неговата страна трябва да разруши джамиите, които допринасят за ислямизацията, и да спре новото строителство на ислямски места за поклонение.

 

Според Окесон джамиите са центрове за радикализация и пропаганда на насилие. „Не е редно да идвате в нашата страна и да строите паметници на чужда и империалистическа идеология“, каза той, съобщава Aftonbladet. Шведските демократи настояват за спиране на изграждането на нови джамии в Швеция. Освен това искат властите да имат право да следят дейността в джамиите. „В дългосрочен план трябва да започнем да конфискуваме и разрушаваме сгради на джамии, където се разпространява антидемократична, антишведска, хомофобска или антисемитска пропаганда или обща дезинформация за шведското общество.“ Окесон добавя, че „минарета, куполи, полумесеци или други атрибути, които служат като ислямски паметници в градския пейзаж, трябва да бъдат напълно премахнати“.

 

Думите на Окесон накараха премиера Кирстерсон да излезе с официално изявление, в което се казва, че „Швеция има конституционна свобода на религията“ и че ние „не разрушаваме местата за поклонение“. „Като общество трябва да дадем отпор на насилствения екстремизъм“, каза той.

 

Но какво означават тези думи за християните в Швеция? Християнският ежедневник „Даген“   помоли Анна Сундберг, да коментира изявленията от името на демократите. Сундберг подкрепя изявленията на Окесон за разрушаването на джамии и твърди, че ислямът е „голяма заплаха“ за Запада. „Не трябва да бъдем наивни“, каза тя.

 

В същото време тя признава, че свободата на религията трябва да бъде гарантирана. Но Сундберг е твърдо против минаретата: „Трябва да имаме свобода на религията, но не по отношение на джамиите. Не съм против религиозните места за събиране и не става дума за възпрепятстване на правото на хората на собствените им вярвания.“

 

Сундберг „иска Швеция да бъде християнска страна“. Според нея изказванията на партийния ѝ лидер няма да засегнат църквите. „Ние сме християнска страна от хиляда години и църквите тук имат специална позиция. Те са част от шведския пейзаж и са част от нашата култура. Ние имаме кръст в нашето знаме.

 

„Даген“ реагира критично на изявленията на Сундберг. Коментаторът Фрида Парк твърди, че речта на Окесон е „изпълнена с измамна и опасна реторика“. Освен това, според Парк, Шведските демократи биха позволили на вярващите да вярват само когато това не засяга никой друг. „Денят, в който християните аплодират религиозната политика на SD, е денят, в който те също започват пътуването към демонтираната свобода на религията и премахнатите права за свободно проповядване и евангелизиране – както за мюсюлманите, така и за християните.

 

Според Aftonbladet, коментарите трябва да се разглеждат в светлината на войната в Израел. И точно този конфликт предизвиква вълна не само от антисемитизъм в Европа, но и от антиислямска реторика. Мюсюлманите извън Швеция също търпят последствия. 

 

Германският Bayerischer Rundfunk (BR) например посочва нарастваща тенденция на омраза и предразсъдъци срещу мюсюлманите.

 

Рима Хананон работи за CLAIM в Берлин. Тази организация документира инциденти, насочени конкретно срещу мюсюлманите. След 7 октомври (денят, в който Хамас нахлу в Израел) броят на инцидентите е нараснал. „Има голям брой неотчетени случаи, защото много хора не съобщават за антимюсюлмански атаки или те не са добре записани.“

 

Примери за инциденти включват заплашителни писма и опит за палеж, според Ханано. „Хората са нападани вербално на улицата и са приравнени на терор и обиждани като „терористи“.“

 

Междувременно в Холандия антиислямският популист Герт Вилдерс спечели общите избори по изненадващ начин; тя удвои местата си в парламента. Въпреки че Вилдерс обеща да спре плановете си да ограничи исляма в страната си, само някои са успокоени. Холандският всекидневник Trouw съобщава, че в Холандия, „точно както в Швеция, популизмът се нормализира“.

 

CNE NEWS

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.