Неемия, глава 7-б

0

Четиво с продължениеКАК Е ФУНКЦИОНИРАЛ ЕРУСАЛИМ?Част 2 Важно значение за функционирането на Ерусалим са имали олтара, храма и градската стена с градските порти. Олтара, на който били принасяни примирителни жертви, е бил важен за опрощаването на греховете и възстановяването на връзката жителите на Ерусалим с Бог. Завърналите се юдеи от Вавилон, първо са възстановили олтара….

Неемия, глава 7-б

Неемия, глава 7-б

Четиво с продължение
КАК Е ФУНКЦИОНИРАЛ ЕРУСАЛИМ?
Част 2

Важно значение за функционирането на Ерусалим са имали олтара, храма и градската стена с градските порти.

Олтара, на който били принасяни примирителни жертви, е бил важен за опрощаването на греховете и възстановяването на връзката жителите на Ерусалим с Бог. Завърналите се юдеи от Вавилон, първо са възстановили олтара. Но за да подържат тази връзка жива и постоянна, и да имат ежедневното благословение, израилтяните е трябвало да възстановят напълно храма и ежедневното богослужение в него. Възстановяването на градската стена и портите, и кулите на стената е било с цел защитата на ерусалимските жители и запазване на полученото благословение.

Принесено към църквата олтара, храма и стените и портите имат същото значение.

Олтара
За Църквата, кръста е жертвеният олтар на Агнеца Божи, Исус Христос. Ние с благодарност и покаяние приемаме жертвата на Исус и се примиряваме с Бог. Апостол Петър в деня на Петдесятница е казал онези, които са питали „Какво да сторим братя“ (виж Д.А.2:37,38) : „Покайте се и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за опрощение на греховете ви; и ще приемете този дар, Святия Дух. Защото на вас е обещанието и на чадата ви, и на всички далечни, колкото Господ, нашият Бог ще призове при Себе Си.“

Храмът
Храмът и ежедневното богослужение на Ерусалимските жители съответства на ежедневното наше богослужение в храма на нашето тяло. „…не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога?“(1Кор.6:19) „защото Божият храм е свят, който храм сте вие.“ (1Кор.3:17)

Всички ние заедно сме Църквата „събрание на поканените“ и храм, който принася ежедневна хвала на Господа. Апостол Павел ни съветва „като не преставаме да се събираме заедно, както някои имат обичай да престават, а да увещаваме един друг, и толкова повече, колкото виждате, че денят наближава.“ (Евреи 10:25)

Стената
Градската стена на Ерусалим съответства на библейската изповед на вяра в Бога и живот според тази изповед, в която е защитата и спасението ни. „Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите, ще се спасиш. Защото със сърце човек вярва и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява.“ (Рим.10:9,10)

Ерусалимските жители са изграждали тази стена всеки със семейството си и срещу домът си (виж Неемия 3 глава), а след това са пазили и защитавали точно тази част от стената (виж Неемия 7:3).

Спасението ни е по единично, но е възможно само ако сме заедно и обхваща онези, които са ни най-близки.

„Повярвай в Господа Исуса [Христа], и ще се спасиш, ти и домът ти.“(Д.А.16:31)

Отговорността за опазване на тази изповед на вяра е лична и е точно тази част, в която ние живеем, така както юдеите са били отговорни за опазването на стената, от атаките на враговете, точно срещу домовете си! Неемия е разпоредил за ерусалимската стена: „Поставете също стражи от ерусалимските жители, всеки на поста си, всеки близо до къщата си.“ (Неемия 7:3)

Защитата на ерусалимските жители била сигурна само до като са били защитени от стената и пазени от стражите, които са я опазвали от нападения.

Ние сме защитени само до като стоим в спасението си, като ежедневно изповядваме и живеем с библейска вярата, която ни обединява и защитава като църква и която ни пази от всички страни. „Изработвайте спасението си със страх и трепет“ Фил.2:12

Очаквайте продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.