Псалом 7

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Плачевна песен на Давид, която изпя пред Господа заради делата на вениаминеца Хус” (СВТ), и…

Псалом 7

Псалом 7

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Плачевна песен на Давид, която изпя пред Господа заради делата на вениаминеца Хус” (СВТ), или “Шигайон на Давид, който той изпя на ГОСПОДА поради думите на вениаминеца Хус” (Верен, 2002). Съдейки по коментарите на различни богослови и в резултат на сравняването на този псалом с единствения друг “шигайон” в Библията (Авакум 3:1), можем да заключим, че заглавието му означава “променливи песни”. Наистина, псаломът на нашия живот се състои от променящи се стихове: в един куплет звучи триумф, а в друг – тъжно оплакване. Тук, на тази земя, гласовете на светиите често звучат минорно. Животът е толкова променлив, колкото е и времето в Англия.

Заглавието ни посочва причината за написването на псалома. Изглежда Хус от Вениаминовото племе обвини Давид пред Саул в държавна измяна и заговор срещу властта. Царят с готовност повярва на тази лъжа, поради ревност към Давид и роднинската връзка, която може би е съществувала между него, син на Кис от Вениаминовото племе, и този Хус. Онзи, който е близо до трона, може да нанесе много повече вреда от обикновения клеветник.

Псаломът може да бъде наречен и ПЕСЕН НА ОКЛЕВЕТЕНИЯ СВЕТИЯ. В случая дори такова зло като клеветата става повод за написване на псалом. Какво благословение би било, ако можехме да превърнем дори най-катастрофалното събитие в песен и по този начин да възтържествуваме над врага. Нека се поучим от Мартин Лутер, който е казал: “Давид е написал псалми; ние също ще пишем псалми и ще ги пеем от все сърце за слава на Господа и напук на дявола”.

В ст. 2 и 3 псалмопевецът посочва опасността, която го заплашва, и принася молитва на Бога. След това той тържествено обявява своята невинност (ст. 4-6) и се моли на Бог да отсъди (ст. 7-8). Господ, седящ на Своя трон, чува настойчивия призив на оклеветения молител (ст. 9-10). Той оневинява Давид и заплашва нечестивите (ст. 11-14). Проклятието пада върху главата на клеветника (ст. 15-17) и Давид славослови своя праведен Бог, защото изпитанията му са приключили (ст. 18). Псаломът прекрасно потвърждава казаното от пророка: “Всяко сечиво, което той изработи против тебе, няма да успее, и ще осъдиш всеки език, който се издигне срещу тебе за осъждане” (Исая 54:17 – бел. ред.).”

(из Съкровищницата на Давид от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.