Църквата бяга

0

Християните са умишлено прогонвани от домовете си в определени региони на света, съобщава благотворителната организация Open Doors след проведено ново проучване.

 

В новия доклад, наречен „Църквата бяга“, се казва, че правит…

Църквата бяга

Църквата бяга

Църквата бяга
Християните са умишлено прогонвани от домовете си в определени региони на света, съобщава благотворителната организация Open Doors след проведено ново проучване.

 

В новия доклад, наречен „Църквата бяга“, се казва, че правителства, въоръжени екстремистки групи и дори членове на семействата се опитват да изкоренят християнското население от дадени области.

 

Нови данни разкриват, че в света има около 100 милиона разселени хора – един на всеки осемдесет души на земята. В Ирак християнското население е намаляло от над милион до около 166 000.

 

Докладът описва "преднамерена стратегия" за отслабване, заглушаване или пълно изкореняване на християнското население. Глобалният специалист по преследване на пола на Open Doors Хелън Фишър казва:

 

„Част от тази умишлена стратегия е да се разклатят религиозните общности. Изселването не е просто страничен продукт на преследването, но в много случаи е умишлена част от по-широка стратегия за прогонване на християните от общността или страната“.

 

Open Doors установява, че най-често срещаният фактор, виновен за прогонване на християните от домовете им, е свързан с членове на техните семейства.

 

Семейните единици могат да задържат основни неща за оцеляване, като храна или подслон и могат да застрашат физическата си безопасност със заплахи за насилие или смърт, когато член на семейството приеме християнството.

 

Екстремистки групи и държавни служители са на мнение, че ключовите фигури, които трябва да бъдат преследвани, са църковните лидери.

Ако те бъдат убити или прогонени, това може да бъде причина за изселване на други християнски семейства от общността.

Докладът също така установява, че християните не престават да бъдат преследвани, ако избягат от домовете си. В новите си „домове“ те могат да бъдат отново мишена за преследване, като им бъде отказана основна помощ или са изправени пред атаки от страна на други общности. Това се случва, докато те се възстановяват от тежката травма на първоначалното си преселване.

 

Докладът подчертава дългосрочното въздействие на разселването в Ирак. Местен бежанец разказва:

 

"Всички бавно си тръгват… Става тихо, но се случва всеки ден. Хората опаковат нещата си, заключват вратите си и оставят зад себе си целия си живот."

 

Рейчъл Морли е  анализатор на религиозните преследвания за Open Doors. Тя казва следното:

 

„Открихме, че религията и религиозната идентичност могат да означават, че вътрешно разселените християни (вътрешно разселени лица) и бежанците носят допълнителен слой уязвимост. Дори и един християнин да реши да напусне дома си, независимо дали отива в бежански лагер или е в градска среда, религиозното преследване може да се прояви на всеки етап или на всяко ново място."

 

Морли казва, че системното преследване на християни се наблюдава особено ярко в страни като Ирак и Нигерия:

 

„В Ирак Ислямска държава, особено през последното десетилетие, накара хиляди и хиляди християни умишлено да напуснат домовете си от определен район или земи.

 

„Друго място, където виждаме това, е в Северна Нигерия, където ролята на множество ислямски екстремистки групи е да премахнат християните от тази конкретна област. Така че ние виждаме тази стратегия на разселване като инструмент за изкореняване на християните от определен район .

 

„Това, което виждаме също така, е, че религиозното преследване е част от този сложен гоблен от причини, поради които християнинът е принуден да напусне. Това може да се дължи на факта, че наред с етническото напрежение, конфликтите раждат нестабилност. И ние виждаме това на места като Мианмар, където наистина има комбинация от фактори, което означава, че има хиляди разселени християни както вътре в страната, така и в съседните страни."

 

Източник: Premier Christian News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.