Псалом 28

0

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Давидов псалом.” От заглавието става ясно само че Давид е авторът на тази величествена песе…

Псалом 28

Псалом 28

Аудио прочит от актьора Манол Къков. Текстът е от Библия, нов превод от оригиналните езици (СВТ). Използван с разрешение от ББД. 

Тема и структура на псалома

“Давидов псалом.” От заглавието става ясно само че Давид е авторът на тази величествена песен.

Този псалом възпява Божията слава, разкрита в грохота на гърма и мощната буря. Както Псалом 8 се чете най-добре на лунна светлина и под блестящите звезди, а Псалом 18 под лъчите на изгряващото слънце, така Псалом 28 най-добре се съчетава с мрака на приближаващата буря, блясъка на мълниите и гъстата тъмнина, предвещаваща борбата на стихиите. Стиховете на този псалом сякаш маршируват в ритъма на гръмотевиците. Бог е видим навсякъде и цялата земя замлъква от величественото Му присъствие. Божието слово, разкрито в закона и Евангелието, е изобразено в неговото могъщество. Тук виждаме Божите дела и Божието слово обединени; така че нека не се заблуждаваме, че теологията и науката си противоречат. Ако погледнем на този псалом като на пророчество, ще можем да видим в него ужасите на последното време и сигурността на спасението на Божия избран народ.

Първите два стиха са призив за поклонение. В ст. 3-10 е проследена бурята, представено е Божието слово и е възвеличено страшното великолепие на Божията сила, а последният стих завършва картината с уверението, че всемогъщият Бог ще даде сила и мир на Своя народ. Небето и земята може да преминат, но Господ със сигурност ще благослови народа Си.

(из “Съкровищницата на Давид” от Чарлз Спърджън)

Пълни коментари на Псалмите от Чарлз Спърджън можете да намерите тук – www.facebook.com/PsalmiBiblia/

Ако имате желание да изучавате Библията или да прочетете всички Псалми, но все още не разполагате с книжно копие на Свещеното писание, можете да си закупите от тук https://bit.ly/3rDCOcN.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.