Криза за християните във Витлеем

0

Християнска благотворителна организация, работеща в Светите земи, казва, че хората във Витлеем са потънали във финансова криза заради пандемията.

 

80 процента от хората в района разчитат на туризма за доходите си, но поради липса на ме…

Криза за християните във Витлеем

Криза за християните във Витлеем

Криза за християните във Витлеем
Християнска благотворителна организация, работеща в Светите земи, казва, че хората във Витлеем са потънали във финансова криза заради пандемията.

 

80 процента от хората в района разчитат на туризма за доходите си, но поради липса на международни поклонения много семейства се затрудняват да се хранят и да плащат своите медицински сметки.

 

Приятели на Светата земя (FHL) призовават църквите да подкрепят бременните майки с техните медицински сметки и други семейства, изправени пред скъпоструващо лечение, тъй като хората, живеещи във Витлеем, са подложени на нива на висока несигурност и безработица.

 

Брендън Меткалф, изпълнителен директор на Приятели на Светата земя, коментира следното пред Premier Christian News относно ситуацията.

 

„Около 20 месеца пандемия за нас означава, че няма посетители във Витлеем. Израелската туристическа власт позволява на хората да пътуват в момента, но отнема много време да се организират посещения и поклонения. Така че, не смятаме туристите да в същия брой който сме имали преди, до края на първото тримесечие или средата на следващата година.

 

„През 2019 г. във Витлеем имаше около два милиона и половина туристи, а сега няма да има нищо подобно. Това въздействие е много сериозно, защото то касае не само хората, които пряко се занимават с туристите, но и тези, които работят в хотели, туристически гидове, хората в ресторантите, както и тези в поддържащи индустрии – почистващи фирми, резбари на маслиново дърво за сувенири, хранително-вкусовата промишленост и доставчици за тези бизнеси.

 

„Изчислено е, че около 80 процента от населението около района на Витлеем е зависимо от туризма. Те трябваше да се опитат да правят други неща по време на пандемията, но наистина няма много други налични възможности.“

 

Приятели на Светата земя казват, че почти 40 процента от семействата на Витлеем сега купуват хранителни стоки на кредит или разчитат на хранителни колети, а разходите за здравеопазване тласкат семействата още повече в дългове.

 

Благотворителната организация поддържа офис в района, работещ директно със засегнати хора, включително Самер Абу Хана, който показваше на посетителите църквата на Рождество Христово във Витлеем. След година без туристи, семейството започна да изостава със сметките за наем, ток и храна и се притесняват как ще плащат за раждането на новото си бебе. Съпругата му Мери се нуждае от цезарово сечение и операция на херния едновременно и медицинската ѝ сметка възлиза на £1200 – почти три пъти месечния доход на семейството.

 

FHL предоставя безвъзмездни средства на християнски семейства, засегнати най-тежко от пандемията, и стартира апел за помощ преди Адвент, тъй като Витлеем наближава втората си Коледа с много малко посетители.

 

Източник: Premier Christian News

Photo: The Church of Nativity

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.