Коя е най-старата книга в Библията?

0

Когато спорят коя е най-старата книга в Библията, дебатът на повечето учени се свежда до две книги, Битие и Йов. Ако зададете на хората общ въпрос, би било естествено да мислят, че Битие е най-старата книга, защото е първата в Стария завет. Това, ко…

Коя е най-старата книга в Библията?

Коя е най-старата книга в Библията?

Коя е най-старата книга в Библията?
Когато спорят коя е най-старата книга в Библията, дебатът на повечето учени се свежда до две книги, Битие и Йов. Ако зададете на хората общ въпрос, би било естествено да мислят, че Битие е най-старата книга, защото е първата в Стария завет. Това, което знаем със сигурност е, че Битие съдържа запис на най-старите събития, случили се на земята. В края на краищата всичко на земята е започнало със сътворението и няма много библейски записи за неща, които са се случили преди това. Битие е написана около 1400 години преди раждането на Христос. Датите, когато е написана тази книга, се изчисляват между 1440 и 1400 г. пр. Хр. Знаем също, че авторът на книгата Битие, както и на първите пет книги от Библията, е Мойсей. Един от основните аргументи за Битие като най-старата книга в Библията се основава на това, че съдържа най-стария запис на информация за сътворението и началото на небето и земята.

 

Другата страна на дебата касае книгата на Йов. Човек, който не е учил богословие, не смята Йов за най-старата книга в Библията поради мястото, където е поставена. Йов е при книгите с поезия в Стария завет и поради местоположението мнозина често не се замислят кога е написана и това е вероятно най-старата книга в Библията. За разлика от Битие обаче, ние не знаем автора на Йов и не сме сигурни кога точно е написана тази книга, въпреки че някои учени смятат, че е написана вероятно 400 години преди Битие. Причината, поради която Йов се смята за потенциално най-старата книга в Библията, е и поради част от съдържанието в нея. Някои учени смятат, че написаното в книгата на Йов, касае събития, случили се преди живота на Мойсей, поради което я смятат за най-старата книга в Библията.

 

Епохата на книгата Йов може да се определи и посредством липсващото в книгата. Няма споменаване на завета, закона на Моисей или свещеничеството. Не се споменава израелският народ или Обетованата земя. Йов сам принася жертви за синовете си, без да използва свещеници, храм или осветен олтар. Неговото богатство се измерва с размера на стадата му и количеството уникални сребърни монети, които притежава. И стадата, и среброто са били използвани като древни парични системи между 1900 и 1700 г. пр. Хр. Имената на синовете на Йов също са необичайни в по-късни периоди от време, но са били често срещани преди и по времето на патриарсите. Кога точно е написана книгата на Йов остава мистерия, но няма съмнение, че това е най-старата книга в Библията. Докато ранните глави на Битие обхващат събития, случили се преди Йов, действителните писмени разкази за тези събития не са записани, докато книгата на Йов вече не е била съставена. Всъщност Йов е над 400 години по-стара от Битие. Това означава, че Йов е не само единствената драма в Библията, но и най-старата книга досега и още по-привлекателна заради това.

 

Някои ще кажат, че книгата на Йов изглежда описва събития, случили се преди времето на Моисей, и мнозина я смятат за най-старата книга в Библията. Въпреки това теологичните акценти в книгата Йов изглежда показват, че събитията, които книгата разглежда, са много по-късни, може би от периода на изгнанието, и касаят израилтяните. Така че, книгата може да съдържа информация за събития, случили се много преди, но изглежда е написана много по-късно от Битие. В крайна сметка Битие със сигурност съдържа най-старата информация и посланието на Битие идва от Мойсей, който е първият пророк, предал думите си в писмен вид, така че би било правилно Битие или може би Петокнижието да бъдат смятани за най-старата книга на Библията.

 

Както виждате, има убедителни аргументи и от двете страни на този въпрос. Имайте предвид, че това е един от онези научни дебати, в които е хубаво да знаете отговора, но това не е съществено за вашата вяра. Няма съмнение или спор относно автентичността на писанията, ние просто се опитваме да разберем кое е написано първо. Това ни кара да дадем отговор на този въпрос. За съжаление, не знам дали ще намерите отговора ми за задоволителен или не. Истината е, че след като разгледах доказателствата, наистина не мога да определя дали е Битие или Йов. Тъй като този отговор не трябва да спъва вашата вяра, ще направя нещо, което рядко правя, когато става въпрос за отговаряне на въпроси. Окончателната ми присъда в този случай е да прочетете информацията и тогава да решите. Може да не ви харесва присъдата ми, но това е едно от нещата, които трябва да решите сами.

 

Crosswalk.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.