Нов доклад за гонението на християните в Египет

0

Християнската организация International Christian Concern (ICC) публикува доклад, описващ подробно влиянието и присъствието на християнството в Египет в продължение на хиляди години. Става дума за коптското християнство, и характера на преследването…

Нов доклад за гонението на християните в Египет

Нов доклад за гонението на християните в Египет

Нов доклад за гонението на християните в Египет
Християнската организация International Christian Concern (ICC) публикува доклад, описващ подробно влиянието и присъствието на християнството в Египет в продължение на хиляди години. Става дума за коптското християнство, и характера на преследването, пред което е изправена тази историческа общност.

 

Тъй като е на почти двадесет века, коптското християнство търпи почти непрекъснато страдание и преследване от самото начало на своето възникване – и ние продължаваме да сме свидетели на това преследване в наши дни. Съобщенията за преследване от първи век насам са достигнали „почти нива на геноцид“ и превръщат коптите в най-преследваната етно-религиозна секта в световната история.

 

Докладът подчертава разкази за преследване в Египет от времето на римското управление до ислямското завладяване на Египет и дори под сегашното ръководство на президента Сиси днес. Коптите са подложени на несправедливост и изключително нечовешки действия, които са централни както в библейските, така и в днешните разкази за християнското преследване – и така в тези преследвани лица съзираме лицата на Павел и другите мъченици, споменати в християнската история.

 

Докладът също така подчертава две области, свързани с текущата работа на International Christian Concern (ICC) и нашите партньори в Египет: образованието и унищожаването на религиозни обекти. Тези области са пряка грижа за ICC със създаването на нашата инициатива за намаляване на бедността и предоставяне на образование, Hope House, започнала през 2017 г., както и нашата подкрепа и сътрудничество с местните християнски общности за възстановяване и предотвратяване на физически щети на църковната инфраструктура.

 

International Christian Concern

Photo: VOA News

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.