Кои са талибаните?

0

Има вероятност талибаните да са част от изгубените племена. Повечето талибани са пащуни, етническа група от 50 милиона мюсюлмани. Пащуните вярват, че са наследници на цар Саул, които по-късно приемат исляма. Те се наричат ​​бани-израел, подобно на е…

Кои са талибаните?

Кои са талибаните?

Кои са талибаните?
Има вероятност талибаните да са част от изгубените племена. Повечето талибани са пащуни, етническа група от 50 милиона мюсюлмани. Пащуните вярват, че са наследници на цар Саул, които по-късно приемат исляма. Те се наричат ​​бани-израел, подобно на еврейския, B’nai Israel, което означава децата на Израел. Дори някои мюсюлмански учени и писатели приемат това. Терминът „талибан“ означава „студент“ или „търсещ“ на пащу. 

 

Днес няколко афганистански племена, включително дурани, юсафзай и африди са талибани.

 

„От тяхна страна всеки пащун знае, че корените им са в Израел“, казва Надав Софи, говорител на Асоциацията на бани Израел в Афганистан, пред Israel365 News. „Пащуните имат сложна и силна племенна система и са щателни по отношение на родословието (Шиджра), но в тази племенна рамка е силна устна традиция, че те произхождат от изгубените десет племена на Израел.

 

„Много пащуни имат семейни традиции, идентифициращи се с конкретни племена. Тези от племето Юсуфзай, например, вярват, че произхождат от Йосиф, Левани от Леви, Ребани от Рувим, Африди от Ефрем, Гагай от Гад и Бенямин от Вениамин.

 

Софи описва изненадващо дълъг списък от обичаи сред пащуните, които също се спазват от евреите. Пащунските мъже носят четириъгълни дрехи с ресни, които са подобни, макар и не напълно идентични с еврейските молитвени шалове.

 

Пащуните са мюсюлмани и затова спазват шабат в петък. Независимо от това, много от пащуните палят свещи в домовете си в петък вечер като еврейския свят като цяло, който празнува шабат от петък вечер до събота вечер.

 

Много от пащуните се женят под сенник от плат, както е обичайно за евреите. Въпреки това, докато младоженецът традиционно разбива стъклена чаша на еврейска сватба в памет на разрушението на храма, на пащунска сватба булката разбива стъклото.

Пащуните също обрязват бебетата от мъжки пол на осмия ден след раждането, както правят евреите.

 

Евреите и мюсюлманите споделят много хранителни закони, включително ритуално клане, но някои пащуни имат традиция да покриват кръвта от клането с пясък, както правят евреите. Ислямът забранява продуктите от свинско месо, но пащуните се въздържат да ядат месото или млякото от камили, популярни сред мюсюлманите от този регион, макар и забранени от закона на Тора. Те също се въздържат от ядене на ракообразни – ограничение, което е неизвестно сред мюсюлманите. По-важното е, че много пащуни не ядат мляко и месо заедно.

 

Въпросът дали пащуните са се женили с неевреи, което би подкопало всяко тяхно твърдение за генетична връзка с останалата част от еврейския народ, е по-малко проблематичен, отколкото с други нации, претендиращи за такава връзка. Софи обясни, че пащуните не се женят с други мюсюлмани и че сключването на брак извън тяхното племе е против обичаите им.

 

Вярата съществува и сред афганистанците. Захир Шах, последният крал на Афганистан, попитан за своите предци, твърди, че кралското семейство произхожда от племето Вениамин.

Автор: д-р Стивън Ечес

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.