НИГЕРИЯ: Християнски фермер дава своя живот, за да спаси семейството си

0

Въпреки международните и домашните забрани за насилие от страна на войнствените фулани, смъртността на християните в северна Нигерия продължава да се покачва.
Почти четиридесет християни са били убити в щат Кадуна, северна Нигерия.
Молим се за всички, които са изгубили близките си, били са наранени или са били прогонени от домовете си поради тези нападения.
Съвсем скоро шестнадесетгодишно момиче, баща на девет деца и презвитер на църква бяха потвърдени сред единадесетте потвърдени жертви за последната седмица.
Във вторник в региона Зангон Катаф, са били убити шестнадесетгодишната ученичка Такама Паул заедно със още един християнин – тридесетгодишният Кефас Малачи Бобай, баща на три деца – каза Лука Бинният от Гражданският съюз на южна Кадуна.
„Въораженa фуланска войска е завзела селото Унгулан Ганкон в Гора Уард, Зангон Катаф (зона на местна власт) и е убила двама души и изгорила седем къщи” – казва Бинният в изявление пред пресата.
Понеделник (17 Август) в област Каджуру, казва Бинният, бойците са убили християнски фермер и баща на девет деца, 48-годишния Булус Джосеф. Неговата жена и три от децата му също са били нападнати, но са оцелели.
Булус Джосеф е бил убит по брутален начин от въоръжена фуланска група на фермата си в Сабон Гида Идон по пътя Кадуна-Качиа. Свидетелят Бинният казва: “Той предпази жена си и трите си деца в замяна на своят живот”.
Четирима християни били убити по време на нападение върху превозно средство, в събота, август 16. Сред жертвите е презвитерът от “Евангелска църква за спасението на всички“ (ECWA).
Тези нападения последвали убиването на тридесет и три християнски души в региона на Зангон Катаф.
Бинният казва че, 50 000 християни от 109 села са били прогонени от домовете си. Домовете им са сега окупирани от фулански войски в южната част на регионите на Кадуна Качия, Каджуру, Чикун и Каура.

(Източник:
Morning Star News)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:
Обжалването на присъдата на брат Виктор Бет Тамраз (осъден на десет години в затвор) и неговата жена Шамирам Иссави Кхабизех (осъдена на пет години в затвор) е било отхвърлено.
След много отлагания, на 19 Юли, брат Виктор е бил осведомен за отхвърлянето на неговото обжалване.
Въпреки това, Виктор и Шамирам са благодарни, че са имали възможността да напуснат Иран и сега да живеят в страна, където се чувстват в безопасност.
Три дългогодишни дела бяха обединени в решение от председателя и съдия Ахмед Заргар през февруари 2019 г., като последната жалба е насрочена за 1 юни. Въпреки това, след комбинирането на случаите, всяко насрочено заседание е било отложено.
(Източник: Middle East Concern)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.