ИНДИЯ: Презвитеp е обвинен по нов закон след нападения от тълпи

Съобщава се, че въоръжени хиндуистки екстремисти в Мадхя Прадеш наскоро са прекъснали богослуженията в две църкви, нападнали членове на църквата и са оказвали натиск на полицията да арестува над 20 християни по подозрение за „насилствено“ обръщане на граждани към християнска вяра.

Съгласно нов закон наречен „Действия за свободата на религията“, който влезе в сила в централната част на Индия на 9 януари, полицията в област Алирайпур обвини един от презвитерите на двете църкви в принудително обръщане към друга вяра. Това е възможно, защото новият закон не изисква никакви доказателства при обвинения пред органите на реда. Според “Морнинг Стар Нюс“ (MSN – Morning Star News), презвитер Малсингх Меда и 21 членове на църквата в селото им са арестувани, както и презитер Дилипсингх Васуния, който ръководи църква в друго село. По-късно Меда беше освободен, докато Васуния беше обвинен в принудително обръщане към вярата и пуснат под гаранция. Въпреки че полицията достигнала и двете села преди хиндуистките екстремистки нападения срещу християнските събирания, те не са направили нищо, за да спрат щетите върху църковните сгради или нападенията срещу християните, казаха очевидци.

Провеждах службата, когато един от тях [хиндуистките екстремисти], носещ пистолет, дойде и ме удари два пъти по лицето“, каза брат Меда пред MSN. “Тогава друг мъж, носещ пистолет, се приближи до мен и ме плесна, след това трима други, носещи дървени пръчки, дойдоха един след друг и ме удариха с прътовете.” Преди атаката срещу църквата му, тълпата бе нарушила неделното събиране при брат Васуния. По-късно същия ден полицията обвини Васуния по новия закон.

* Благодарете на Бог за свидетелството на християните в Индия, които продължават да се събират и служат на Бог заедно, въпреки заплахата от страна на индуистките екстремисти.
* Молете се обвинението срещу брат Васуния да отпадне и отговорните за нападението над двете църкви да намерят вяра в Христос и да се отвърнат от насилието.
* Помолете се Бог да защити християните от всякакви нападения и лъжливи обвинения и се молете законите на Индия против обръщането да бъдат отменени.

(Източник:
Morning Star News)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Съдебното заседание на християнския презвитер Зафар Бати, който е в пакистански затвор от 2012 г., е било отложено в Рауалпиндския Върховен съд за 15 април.
* Благодарим на Бога, че нуждите на Зафар в затвора са били посрещнати, но ви молим да се молите обжалването му срещу смъртната присъда за богохулство да успее. През 2019 г. съдия каза, че няма никакви доказателства срещу Зафат и че той трябва да бъде освободен. Прослушването на обжалването му е било отлагана многократно.
(Източниици: Morning Star News; Release contacts)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.