ТУРЦИЯ – Презвитер Андрю Брансън отново е изпратен в затвора

3

Turkish flag in front of the Sultanahmet or Blue Mosque

Надеждите на американския презвитер Андрю Брансън да бъде освободен от затвора в Турция за пореден път не бяха оправдани.

Въпреки настойчивия международен натиск, заради който растяха надеждите, че презвитер Андрю ще бъде освободен, в сряда съдът реши той да остане зад решетките. Турция наскоро обяви край на националното извънредно положение, което беше наложено преди две години след неуспешния държавен преврат, за подкрепата на който е обвинен презвитер Андрю.

Молете се за презвитер Андрю и жена му Норин и за това те да могат да понесат поредното разочарование.

Презвитер Андрю, който е начело на малка църква в Измир и живее в Турция от 22 години, може да получи присъда до 35 години, ако се докаже, че е свързан със заподозрените за преврата от 2016. Обвинен е в тероризъм и шпионаж – обвинения, които той категорично отрича.

Сред свидетелстващите срещу него са бивши членове на църквата му, и обвиненията им са описани като “неясно формулирани и неоснователни”. Когато съдията му даде възможност да отговори на обвиненията, той каза: “Вярата ми ме учи да прощавам, затова прощавам на тези, които са свидетелствали срещу мен”.

Адвокатът на презвитер Андрю твърди, че е трябвало да бъде освободен условно, тъй като разследването по случая му е приключило. Презвитер Андрю е в ареста от октомври 2016 и има информация, че е претърпял жесток тормоз и е загубил повече от 20 кг.
Американският президент и висши служители на САЩ са се обърнали директно към турския президент Ердоган и са призовали за това да бъде освободен. Четвъртото заседание по делото му е насрочено за 12 октомври.

* Молете се Бог да подкрепя презвитер Андрю и Норин и да ги избави от лъжите, които ги държат в плен. Молете се тези лъжи да бъдат разобличени (Лука 8:17) и да се разкрие истината.

* Благодарете на Бог за мощното свидетелство на презвитер Андрю и за неговата милост и прошка към гонителите му, включително и тези, които някога е смятал за приятели.

* Молете се Бог да говори на сърцата на тези, които свидетелстват срещу презвитер Андрю, и да ги убеди, че трябва да кажат истината и да го защитят.

3 thoughts on “ТУРЦИЯ – Презвитер Андрю Брансън отново е изпратен в затвора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.