ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 25

0

БУРКАН БАНК или КАК ДА ЗАРОВИШ ТАЛАНТА СИ В ЗЕМЯТА! „Пристъпи и онзи, който бе взел единия талант, и рече: „Господарю, аз те знаех, че си суров човек; жънеш, където не си сял, и събираш, където не си пръскал, „затова се уплаших и отидох, та скрих таланта ти в земята, ето ти твоето.“ Мат.25:24,25 Притчата…

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 25

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 25

БУРКАН БАНК или КАК ДА ЗАРОВИШ ТАЛАНТА СИ В ЗЕМЯТА!
„Пристъпи и онзи, който бе взел единия талант, и рече: „Господарю, аз те знаех, че си суров човек; жънеш, където не си сял, и събираш, където не си пръскал, „затова се уплаших и отидох, та скрих таланта ти в земята, ето ти твоето.“ Мат.25:24,25

Притчата започва с раздаването на таланти… на кой пет, на кой три, на кой един – „на всеки според умението“…

Господаря, Който е нашият Господ, осигурява таланти и оставя инициативата в наши ръце. Талантите са потенциал от възможности, които са ни дадени и съобразени с призванието и уменията, които вече имаме и не надхвърлят способностите ни за работа и управление.

Господ Исус Христос, инвестира в нас истински ценен „капитал“ от дарби, служения и възможности, за да бъдем успешни в работата ни за Царството Му и ни оставя да Му служим.
И от тук нататък, отговорността и инициативата са наши!

И ето какво станало с Петър, рибаря от Галилея.
Той е имал умения да организира работата в занаята на рибарите. Бил е с борбен нрав и предприемчив дух. С тези умения, в рибарлъка, Петър най-много би могъл да спести пари за да си купи още една ладия. Христос обаче го вика за служител на Божието царство, за да „лови човеци“ и Петър става дързостен служител на Царството. Проповядва успешно на юдеи и на езичници, обикаля света и с благовестие стига до Рим. Написва писма (незнаен брой) – послания до църквите, от които две продиктувани от Святия Дух и стават част от книгите на Новия Завет. Тези две послания ние и днес продължаваме да четем и да се насърчаваме от тях. На края приема мъченическа смърт с която прославя Господа!
Как мислите, успешен ли е бил?

Ами Савел от Тарс?
Той е имал знания добити при нозете Гамалиил затова и Господ му е дал доволно повече таланти.
Как смятате, дали е бил успешен?

И аз мисля така!

А при вас как е? Кога за последен път сте употребили талантите, които Бог ви е дал? Къде сте ги вложили?
Да „заровиш“ дарбите дадени от Господа или да ги употребяваш за земни цели си е истинско прахосване, при това е много опасно, защото Господаря ще поиска сметка!

Това е едно и също като да теглим бърз кредит и вместо да работим с него за да върнем заема, да сложим парите „под дюшека“ и блажено да си подремваме на него. Най-малкото, което трябва да направим е да вложим талантите си в „банката“, т.е. да работим с тях в църквата.
А така…
А вие ходите ли редовно на църква или…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.