ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 13:31-33

0

Небесното царство „Небесното царство прилича на синапово зърно, което човек взе и пося на нивата си; което наистина е по-малко от всички семена, но, когато порасте, е по-голямо от злаковете и става дърво, така че небесните птици идват и се подслоняват по клоните му. Друга притча им каза: Небесното царство прилича на квас, който една…

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 13:31-33

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЙ, глава 13:31-33

Небесното царство

„Небесното царство прилича на синапово зърно, което човек взе и пося на нивата си; което наистина е по-малко от всички семена, но, когато порасте, е по-голямо от злаковете и става дърво, така че небесните птици идват и се подслоняват по клоните му. Друга притча им каза: Небесното царство прилича на квас, който една жена взе и замеси в три мери брашно, докато втаса всичкото“ Матей 13:31-33

Първите две притчи от 13 глава от Евангелието по Матей за сеяча който е посял доброто семе и противника, който тайно посял лошото семе, представят разпространението на Небесното царство между хората в обществото което живеем. Посланието е, че някои ще приемат благовестието а други не. Едни ще прегорят без да пуснат дълбоки корени, в други вярата ще бъде заглушена от делата и страстите на плътта и че само в някои от повярвалите, семето на благовестието ще даде плот. При това втората притча говори, че освен доброто семе, отколешният ни противник – сатана, ще посади злото семе от което ще се родят чадата на погибелта, които съблазняват и които ще вършат беззаконие.

Вторите две притчи, които разглеждаме сега, третират разпространението на царството в отделните личности.

Синапеното семе символизират това, което е малко и на пръв поглед и изглежда съвсем незначително. Исус подчертава, че колкото и малко да изглежда истинската и жива вяра, тя може да извърши огромна работа „Ако имате вяра колкото синапено зърно“ – тоест, ако имате само съвсем малко вяра „бихте казали на тая черница: изкорени се и насади се в морето, и тя би ви послушала.” (Лука 17:5-6). А при друг случай Той им казва „Ако имате вяра и не се усъмните, не само ще извършите стореното на смокинята, но даже ако речете на този хълм: Вдигни се и хвърли се в морето, ще стане.” (Матей 21:21)

Тази вяра, малка колкото синапово зърно, ако е приета в човешкото сърце ще порасне и ще стане огромно дърво в което ще обитават небесните птици. Заключавайки от идеята на самата притча, може да приемем, че небесните птици не могат да се тълкуват като негативни признаци, както това става за тълкувания на други библейски текстове, а по-скоро в тази притча небесните птици са носители небесни откровения, знание, мъдрост и послания. Спомнете си, че Светия Дух е слязъл над Исус във вид на гълъб.

Подобно е значението при тълкуването на „квасът“ в следващата притча. Обикновено квасът е символ на зли чувства огорчение, гордост и похот, както и на еретични учения, и на греховно поведение, което дава лош пример за подражание смущават и заразява мнозинството от повярвалите и пр. (виж Евреи 12:15)

В тази притча обаче, „Небесното царство прилича на квас, който една жена взе и замеси в три мери брашно, докато втаса всичкото“. Трите мери брашно отговарят на троичното естество на човека – дух, душа и тяло. Квасът е посланието на Небесното царство, което колкото и малко да изглежда, може да промени напълно естеството на човека. Да съживи и новороди човешкия дух да достигне до съвестта му и да я очисти, да промени човешкото сърце и да го направи меко и отворено за Евангелието, да просветли човешките ум, воля, чувства и мисли. Да озапти плътта и да я подчини да върши Божията воля, като промени навици, щения и традиции.

Съгласни ли сте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.