Елена Аксиева не била модел, а си избрала комисията по вероизповеданията

0
Елена Аксиева не била модел, а си избрала комисията

Елена Аксиева не била модел, а си избрала комисията

Досега Аксиева бе в Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. По предложение на „Воля”, обаче, в сряда парламентът гласува промяна. С нея атрактивната депутатка бе преместена в Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

Всичките в пленарната зала подкрепиха предложението, ако изключим групата на ДПС, където се появи известно „разцепление” по темата. Справката показва, че четирима от партията на Доган са били „за” изваждането на Елена Аксиева от едната комисия, но двама са гласували „въздържал се” – Ахмед Ахмедов и Джейхан Ибрямов.

„За” включването на депутатката в Комисията по вероизповеданията и правата на човека са гласували шестима депесари, но пак двама са били „въздържал се”. Единият отново е бил Ахмед Ахмедов, но другият е била колежката му Адлен Шевкед.

Припомняме, че народните представители могат да членуват в до две парламентарни комисии. Така например Елена Аксиева е и в Комисията по образованието и науката, като при гласуването на това предложение пак имаше лек отпор – тогава трима нейни колеги бяха „въздържал се”.

Депутатката от ВОЛЯ иска криминализиране на домашното насилие, но е против Истанбулската конвенция

Въпросните снимки били правени преди десетина години и то позирала на добра воля на известни фотографи, по приятелски и без заплащане. Това разказа Аксиева в „Лице в лице“ по БиТиВи.

Не мисля, че има нещо лошо в това, каза депутатката за снимките по дантели и жартиери. И добави, че много хора се снимат и по бански, а това не прави впечатление, защото снимките им не са публични.

На въпроса в коя роля предпочита да се вижда, депутатката на Марешки отвърна, че най-близо до сърцето й е тази на бизнесдама. Аксиева обяви още, че сама е избрала да стане член на комисията по образование в парламента, защото това е темата, която я вълнува, като майка на две деца.

Образованието трябва да е приоритет на държавата, каза атрактивната парламентаристка, като същевременно обяви несъгласие с Истанбулската конвенция и предвиденото в нея обучение на деца в разчупване на стереотипа още от най-ранна възраст.

Има натиск от ЕС за приемането на конвенцията, установи още Елена Аксиева, като посочи, че не го приема и добави, че ние си имаме закон от 2005 г., който просто трябва да се усъвършенства. Темата за домашното насилие Аксиева е приела като една от задачите си, по които работи още преди да стане депутат. Аксиева работи върху промени, които да позволят криминализирането на домашното насилие.

Тя цитира отговор на нейн въпрос към вътрешния министър, от който става ясно, че само в Софиясъдът е издал заповеди за защита на 351 пострадали жени през 2017. Истинската статистика обаче не се знае, защото няма информационна система, която да отчете общо всички случаи на домашно насилие, констатира Аксиева.

Атрактивната депутатка на Марешки бе попитана и дали като член на просветната комисия възприема изучаването на комунизма в учебника за 10 клас. Дамата отвърна, че историците трябва да се съсредоточат върху учебниците, а историята на България трябва да се изучава такава, каквато е, а не да се пречупва през призмата на оня, който управлява в момента. А който искал да разбере как е било, можело да пита баба си и дядо си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.