Бегълка от Северна Корея рискува

0

Севернокорейска бегълка изложила живота си на опасност, за да се върне у дома и каже на семейството си, че е приела Исус Христос като свой Спасител. И въпреки че е арестувана и хвърлена в затвора, тя успява да избяга.

Жената, която в момента живее със семейството си в Южна Корея, разказва в интервю, публикувано от World Watch Monitor, своята житейска история – за бягството си в Китай след завършване на гимназията, как е била отвлечена и продадена на китайски фермер и за затворничеството си в трудов лагер в Северна Корея.

Представена с псевдонима Мьонг-Хи, тя споделя как преди повече от 40 години разбрала, че семейството й тайно изповядва християнската вяра. Това било изключително опасно, тъй като християнството в Северна Корея е забранено.

Мьонг-Хи разказва как през една нощ видяла баща си да плаче, след като чичо й е бил екзекутиран заради вярата си заедно с 10 други християни. Въпреки че другите членове на семейството й били християни, тя стигнала до убеждението, че вярата на чичо й е причинила смъртта му и затова се отдръпнала от религията.

Вместо да чете Библията, Мьонг-Хи решила да се съсредоточи върху училището и започнала да чете много книги, преведени от руски, които събудили в нея желание да потърси живот извън Северна Корея.

След завършване на гимназията, тя решава да избяга от страната сама. Разказва, че отишла до китайската граница, преплувала реката и продължила да върви, докато не видяла едно село.

„Бях уловена от трафиканти на хора и бях продадена на китайски фермер. Той не беше толкова лош, колкото повечето китайци, които купуват севернокорейски жени“, обяснява тя. „С него имахме дете, но не можех да се почувствам като у дома си в неговото семейство.“

По някое време Мьонг-Хи забелязала, че китайската й свекърва се държи доста подозрително, защото излизала, без да каже къде отива. Една вечер тя я проследила и открила, че жената посещава християнски богослужебни събирания.

„Това беше християнска среща, която ме накара да се почувствам неудобно, защото винаги съм била против християнството. Но любопитството ми надделя и реших да остана“, разказва Мьонг-Хи. „Открих, че всъщност искам да науча повече за Бог.“

По-късно Мьонг-Хи приела Христос и станала християнка точно като собственото си семейство у дома. Желанието й да се върне у дома, за да се поклони на Бог заедно със семейството си, станало толкова силно, че тя убедила китайското си семейство да й позволи да се върне в Северна Корея, за да види близките си, дори с риск да бъде заловена, хвърлена в затвора, убита или измъчвана.

Въпреки че, когато първоначално избягала от Северна Корея, Мьонг-Хи не била заловена, сега, при завръщането си, тя била арестувана и изпратена в затвора.

След като властите разбрали коя е и от къде е, била изпратена в трудов лагер близо до родния й град.

Благодарение на християнската си вяра Мьонг-Хи успяла да запази в затвора надежда, че един ден ще се върне при семейството си.

Една вечер, когато надзирателите били пияни и забравили да заключат вратата, й се предоставила възможност за бягство. Измъкнала се навън и започнала да тича. „Не спрях да тичам, докато не видях табелата на дома ми“, разказва тя.

„Това беше най-радостното ми преживяване. Бяхме толкова щастливи да се видим“, спомня си тя за събирането със семейството си Мьонг-Хи. „За първи път се поклонихме на Бога заедно като семейство.”

След събирането със семейството си в Северна Корея, Мьонг-Хи почувствала силно желание да сподели своята християнска вяра със съпруга си и сина си в Китай, въпреки, че била наясно, че може отново да я заловят. „Съпругът ми и синът ми също трябваше да чуят Евангелието“, обяснява жената пред World Watch Monitor.

Тя разказва, че при обраното си пътуване до Китай, получила помощ от хора, които срещнала по пътя, и пристигнала, без да бъде отвлечена или арестувана. Успяла да сподели вярата си в Христос със съпруга си и сина си, които също станали християни.

„Има толкова много родители в Северна Корея, които са християни, но не могат да споделят вярата си с децата си. Сърцето ми се къса“, казва Мьонг-Хи. „Аз също бях жертва на това. Но благодарение на молитвите на другите хора, накрая открих Бог.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.