Лондонски автобуси за Исус

В центъра на Одеса, на известната ул. „Дерибасовска“, на 15 април ще се проведе „Великденска възстановка“. Гражданите ще могат да видят постановка с костюми, характерни за I в. сл. Хр. в Римската империя, и ще могат да участват в шествието, съобщават организаторите.

„Великденска възстановка“ е пресъздаване на историческите събития, случили се преди повече от 2000 години в Ерусалим преди Пасха. Постановката ще се състои в рамките на проекта „Протестантска Одеса“, информира CNL NEWS, позовавайки се на Invictory.org.

„Великденска възстановка“ е уникално събитие за града и страната като цяло, тъй като дава възможност на хората още веднъж да се замислят върху истинското значение на Възкресение Христово, за духовната същност на човека в съвременния свят, както и лично да видят и да участват в историческото събитие, получавайки отличната възможност да се потопят в събитията, описани в Евангелията“, отбелязват организаторите.

В постановката са ангажирани около 600 души, сред които членове на Одеска народна църква, доброволци от благотворителната фондация „Добрият самарянин“, както и обикновени граждани на Одеса и гости.

Главните герои на историята на Великден са Исус Христос, Варава, Пилат, стотникът, римски легионери и тълпа израилтяни. По т.нар. „Път на скръбта“ на Исус Христос, зрителите ще видят битка на римски легионери, събитията от Разпети петък в Ерусалим, съдът на Пилат.

Действието на постановката се основава изключително на текстовете на Библията, а самата възстановка илюстрира не само моменти от библейската история за последните дни от живота на Исус Христос и Неговото Възкресение, но също така и част от ежедневието на древна Палестина, както и оръжията, бита и бойните умения на римските легионери.

На същия ден, 15 април, на ул. „Дерибасовска“ ще се проведе костюмирана презентация по повод отбелязването на 500 години от началото на Реформацията. Подготовката за събитието е продължила шест месеца: през това време под ръководството на изследователя и художника Сергей Шаменков, са събирани материали, водени са разговори със специалисти за всяка епоха, въз основа на историческите данни са зашити костюми, които дават възможност нагледно и колоритно във вид на модно шоу да се покаже историята на протестантството. Накрая всички исторически герои ще се качат на сцената и ще изпълнят стария християнски химн „Изумителна благодат“, датиращ от XVI век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.