14-годишен християнин застрелян в Пакистан

0

Въоръжени мъже мюсюлмани, крещящи заплахи, са застреляли 14-годишен християнин в понеделник (5 февруари) в Пакистан, съобщават местни източници.

 

Сунил Масих и други християни били на пазар в района на Мандиала Уораич в област Гуджранв…

14-годишен християнин застрелян в Пакистан

14-годишен християнин застрелян в Пакистан

14-годишен християнин застрелян в Пакистан
Въоръжени мъже мюсюлмани, крещящи заплахи, са застреляли 14-годишен християнин в понеделник (5 февруари) в Пакистан, съобщават местни източници.

 

Сунил Масих и други християни били на пазар в района на Мандиала Уораич в област Гуджранвала, провинция Пенджаб, в понеделник вечерта, когато шестима мюсюлмани, въоръжени с пистолети, пристигнали на мотоциклети и открили огън по тях, казва чичото на убитото момче, Мехбуб Гил.

 

„Разговаряхме помежду си, когато изведнъж Заман Бът и неговите съучастници Анас Ясийн, Адил Абдул Рехман, Ашраф Инаят Ула и двама неидентифицирани мъже дойдоха на мотоциклети“, каза Гил. „Адил извика, че никой християнин в района не трябва да бъде оставен жив, след което Заман откри огън по Сунил с пистолета си, улучвайки го в гърдите.“

 

Ясин стреля по друго християнско момче, на име Джамшед, но куршумът само го одрасква, казва Гил.

 

„Другите нападатели също откриха огън по нас с оръжията си, но ние успяхме да се спасим, като се скрихме зад една стена“, заявява Гил в първия информационен доклад (FIR № 226/24), регистриран в полицейското управление на Гуджранвала Кант.

 

Въоръжените мъже избягали от местопроизшествието, докато отправяли заплахи към християните и до момента не са задържани.

 

Сунил е закаран в местна болница, но е починал от огнестрелната рана, преди лекарите да реагират, пояснява Гил, добавяйки, че племенникът му е ученик в осми клас, а баща му Джордж Масих работи в местен магазин за автомобили.

 

П-р Нуман Мато от презвитерианската църква Гондаланвала в Гуджранвала казва, че убийството е религиозно мотивирано.

 

„През май 2023 г. мюсюлмански младежи нарушиха брачна церемония на християни и нападнаха църквата“, казва Мато пред Christian Daily International-Morning Star News. „Полицията и областната администрация обаче не предприеха никакви действия срещу влиятелните обвиняеми, въпреки няколкото протеста на християнската общност.“

 

Между 400 и 450 християни са живели мирно в района от десетилетия, но напоследък средата е станала враждебна към религиозните малцинства, казва пастирът.

 

„Ако полицията беше предприела строги действия срещу обвиняемите, замесени в нападението срещу църквата миналата година, младият християнин нямаше да умре, застрелян от тези престъпници“, казва Мато.

 

Опасявайки се от нови атаки, пастир Мато призовава висши служители на полицията и областната администрация да гарантират защитата на християните в района.

 

Morning Star News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.