ЕГИПЕТ – Има шанс закон за богохулството да бъде отменен

ЕГИПЕТ – Има шанс закон за богохулството да бъде отменен

28.02.2016 5 By Evangelsko.info

ЕГИПЕТ – Има шанс закон за богохулството да бъде отменен: Реформатори настояват египетският „закон за богохулството“ да бъде отменен, но министрите от правителството се опитват да спрат техните усилия.

Молете се активистите да успеят в борбата си за отмяната на този противоречив закон, който почти винаги е използван за преследване на критикуващите исляма, и с него се злоупотребява, за да бъдат гонени малцинства като християните. Министерството на правосъдието категорично се противопостави на отмяната на чл. 98F от конституцията, целящ да спре разпространяването на „борбите и разцепленията“. Реформаторите твърдят, че екстремистите злоупотребяват с този закон, за да решават личните си спорове с християните, а съдиите и полицията го ползват, за да преследват християните и да ги съдят на „показни процеси“.

През юли 2014 г. 27-годишната учителка Димяна Абд ал-Нур беше осъдена на шест месеца затвор за „богохулство“заради коментари, които направи в час по история. Същия месец 29-годишният Киролос Шавки Аталах получи шестгодишна присъда, защото „хареса“ фейсбук страница за новоповярвали християни (съобщение от 26.06.2014). От друга страна екстремистите, които нападат християнските общности, обвинени в богохулство и други престъпления, свързани с религията, могат да действат безнаказано.

Миналия петък ожесточена тълпа от около 1200 души нападна имот, принадлежащ на църквата на презвитер Карас Насрв с. Карят Ал Байда, на юг от Александрия. Силите за сигурност бяха обвинени, че са допуснали да се извърши това насилие. Шестима християни бяха арестувани по обвинения, че планират да строят църква незаконно.

* Молете се египетският закон за богохулството да бъде отменен в името на верската търпимост и свободата на вероизповеданието.
* Молете се за справедливост за презвитер Карас и неговата църква. Молете Бог да ги закриля.
* Продължавайте да се молите президентът ал-Сиси и неговото правителство да отстояват религиозните права, залегнали в конституцията на страната.