СУДАН: Трима църковни водачи са арестувани

4

Миналия месец службите за сигурност задържаха Телахун Ногосе Каса , ръководител на църква в Хартум . Телахун е от същата църква, от която са и Питър Йен Рийт и Ят Майкъл , двамата презвитери, оправдани по обвинения в углавни престъпления през август в съда в Хартум. И тримата са се възпротивили на опитите на правителството да продаде църковно имущество. Четвърти член на църквата, презвитер Хафез Менгисто , в момента е подсъдим, тъй като през юли се е противопоставил на работниците, дошли да разрушат част от църковната сграда.

Подобно обвинение е било повдигнато и срещу адвоката на църквата, Моханед Мустафа , но в последствие е било отхвърлено. Не е посочена причина за ареста на Телахун, но той е бил разпитван в продължение на пет дни за връзките си с един чуждестранен мисионер. Родителите му са получили разрешение да го посетят веднъж. Още двама судански презвитери, Коуа Шамаал и Хасан Абделрахим , бяха арестувани в района на гр. Хартум на 18.12. Те също са се противопоставили на разрушението на църковни сгради.

  • Молете се всички обвинения срещу презвитерите да бъдат оттеглени.
  • Молете се членовете на църквите да продължават да разпространяват благовестието, въпреки интензивното гонение.
  • Молете се правителството на Судан да спре мерките си срещу църковните водачи.
  • Молете се суданските власти да започнат да възприемат християните като добри граждани, а не като хора, създаващи проблеми.

Новини: Молете се за нашия брат в Сирия , Дия Азиз . Иракският презвитер е изчезнал точно преди Рождество, след като е отпътувал от Латакия за Якубие , провинция Идлиб . Негови колеги се страхуват, че отново е отвлечен от екстремисти. През юли презвитерът беше отвлечен и пет дни по-късно отново върнат.

4 thoughts on “СУДАН: Трима църковни водачи са арестувани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.